Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EK sūdz Čehiju, Poliju un Ungāriju tiesā, jo tās atsakās uzņemt bēgļus

© Scanpix

Eiropas Komisija (EK) par atteikšanos Eiropas Savienības (ES) patvēruma meklētāju pārvietošanas programmas ietvaros uzņemt imigrantus no Grieķijas un Itālijas iesūdzējusi ES Tiesā Čehiju, Poliju un Ungāriju, ceturtdien pavēstīja EK.

ES valstu vairākums 2015.gada septembrī pieņēma lēmumu, kas paredzēja nometnēs Grieķijā un Itālijā palikušo patvēruma meklētāju obligātu izmitināšanu citās dalībvalstīs. Prāga, Varšava un Budapešta jau sākotnēji bija pret šo lēmumu.

Ungārijas un Polija šīs programmas ietvaros nav uzņēmusi nevienu patvēruma meklētāju, bet Čehija ir uzņēmusi 12.

Šīs trīs valstis "turpina pārkāpt savas tiesiskās saistības" un "nav nekādu pazīmju", ka tās grasītos dot savu ieguldījumu pārvietošanas shēmā, ceturtdien norādīja EK.

"Tāpēc komisija ir nolēmusi pāriet pie nākamā pārkāpumu procedūras posma un iesūdzēt šīs trīs dalībvalstis ES Tiesā."

Uz pārvietošanu Grieķijā un Itālijā joprojām gaida "daži tūkstoši" patvēruma meklētāju, norādīja EK viceprezidents Franss Timmermanss.

SCANPIX

ES imigrācijas komisārs Dimitris Avramopuls jau iepriekš vairākkārt tika brīdinājis, ka EK grasās vērsties ar prasību ES Tiesā Luksemburgā.

Kad EK sākotnēji paziņoja par nodomu vērsties tiesā, imigrantu pārvietošanas programma vēl bija spēkā.

Programma bija noteikta uz diviem gadiem, un tās darbības termiņš beidzās šā gada septembrī. Līdz ar to daudziem bija šaubas, vai EK tiešām izšķirsies par vēršanos tiesā.

Tomēr Brisele atzina, ka visām dalībvalstīm šis lēmums ir jāpilda un jāuzņem tām noteiktais patvēruma meklētāju skaits.

Polijas valdība savulaik atteikumu uzņemt patvēruma meklētājus motivēja ar drošības apsvērumiem. Tā uzsvēra, ka migrācijas politikas veidošana ir katras valsts nacionālās valdības kompetence, un paziņoja, ka ir gatava aizstāvēt savas intereses tiesā.