Irānas prezidents veltījis asu kritiku ANO

© Pixabay

Irānas prezidents Masuds Pezeškiāns, ceturtdien runājot BRICS samitā Krievijā, pauda nopēlumu ANO Drošības padomei par nespēju risināt Tuvo Austrumu konfliktu.

"Kara uguns joprojām plosās palestīniešu Gazas joslā un Libānas pilsētās," uzrunājot samitā pulcētos līderus, sacīja Irānas prezidents.

Un starptautiskajām institūcijām ar ANO Drošības padomi priekšgalā, kas ir starptautiskā miera un drošības virzītājspēks, trūkst nepieciešamās efektivitātes, lai nodzēstu šīs krīzes ugunsgrēku," norādīja Pezeškiāns.

Prezidents nosodīja Izraēlu par dažādu valstu "sarkano līniju" pārkāpšanu un "jauna vardarbības un terora viļņa izraisīšanu".

Kopš kara sākuma Gazas joslā Irāna kritizējusi ANO institūciju par bezdarbību un neefektivitāti centienos izbeigt konfliktu Tuvajos Austrumos.

Savukārt Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Esmaeils Bagaei vērsies sociālajos medijos, lai kritizētu ANO par to, ka tā ir kļuvusi par "apbēdinoši disfunkcionālu platformu".

ANO "diemžēl zaudē savu mērķi", jo ASV "beznosacījumu atbalsts okupācijas režīmam" - Izraēlai - "ir tik ļoti iedrošinājis šo režīmu, ka tas var izvērst savu agresiju un zvērības visā reģionā", Bagaei pauda platformā "X".

ASV ir viena no piecām pastāvīgajām Drošības padomes loceklēm, kurām ir tiesības bloķēt tās lēmumus.

Oktobra sākumā Irānas ārlietu ministrs Abass Aragči apsūdzēja ASV, ka tās kavē ANO Drošības padomes darbu saistībā ar kariem Gazas joslā un Libānā.

Drošības padomes "bezdarbība ASV obstrukcijas dēļ katastrofa," sacīja ministrs.