Krauze aicina Eiropu strādāt pie lauku apvidu iedzīvotāju dzīves apstākļu uzlabošanas

© Kaspars Krafts / F64

Eiropas Savienības (ES) un nacionālajā līmenī mērķtiecīgi jāstrādā pie labvēlīgu un pievilcīgu dzīves apstākļu nodrošināšanas lauku apvidu iedzīvotājiem, lai nodrošinātu pieejamību nepieciešamajai infrastruktūrai, pakalpojumiem, izglītības iespējām un darba vietām, ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē sacīja zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji informē, ka sanāksmē dalībnieki pārrunāja jautājumus par lauku apvidu dzīvotspēju un ES ārējo tirdzniecību, kā arī iepazinās ar Ungārijas prezidentūras galvenajām prioritātēm.

Pēc Krauzes teiktā, pozitīvi vērtējamas Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) finansējuma sniegtās iespējas lauksaimniecības attīstībai, kā arī uzņēmējdarbības un aktīvu lauku kopienu atbalstam. Tāpat viņš skaidroja, ka aktīvāk jāizmanto arī citu ES fondu atbalsta potenciāls, kas ļautu sniegt būtiskākus uzlabojumus infrastruktūrā, darba vietu radīšanā un kopējā ekonomiskajā vidē.

ZM pārstāvji norāda, ka lauku apvidu attīstībā galveno tiešo ietekmi KLP sniedz "Leader" pieejas īstenošana. "Leader" jeb sabiedrības virzītas vietējās attīstības ideja ir veicināt vietējo kopienu veidošanos un to jēgpilnu un ilgtspējīgu sadarbību un aktivitāti, lai uzlabotu dzīves apstākļus lauku un piekrastes teritorijās.

Ministrijas pārstāvji uzsver, ka ievērojot neskaitāmos izaicinājumus, ar kuriem saskaras lauku apvidi, obligātā ieguldījuma apmērs šīs pieejas īstenošanai būtu jāpalielina, to vismaz dubultojot. Tāpat šādas sabiedrības virzītas vietējās attīstības pieejas izmantošana būtu aktīvāk jāveicina arī Kohēzijas politikas instrumentos.

Krauze min, ka lauku apvidu dzīvotspējas attīstīšanai ir būtiski kompleksi dažādu politiku risinājumi, lai lauku teritorijās nodrošinātu ne tikai KLP atbalstu uzņēmējdarbībai un vietējām iniciatīvām, bet arī nepieciešamo pakalpojumu pieejamību. Tāpēc īpaša nozīme ir koordinētai nacionālo politiku īstenošanai.

Pārrunājot ar ES ārējo tirdzniecību saistītos jautājumus, Krauze uzsvēra brīvās tirdzniecības nolīgumu pozitīvo ietekmi, kas sniedz plašākas eksporta iespējas ES ražotājiem. Tāpat ministrs norādīja, ka tirdzniecības attiecībām jābūt savstarpēji izdevīgām, neapdraudot ES lauksaimnieku konkurētspēju, salīdzinot ar trešo valstu importētājiem. ES jāspēj labi reaģēt uz strauji mainīgo ģeopolitisko un ekonomisko situāciju un jākoncentrējas uz konkurētspējas veicināšanu, kā arī daudzpusējo un divpusējo partnerību spēcināšanu, stiprinot piegādes ķēžu drošību un noturību.

Viņš sanāksmē arī norādīja, ka jāturpina arī sniegt atbalstu Ukrainai, lai sekmētu tās ekonomikas attīstību un spēju nopelnīt valsts aizsardzībai, neaizmirstot arī par ES ražotāju interešu aizsardzību. Tāpat ministrs uzsvēra, ka ES jāturpina ierobežot tirdzniecību ar agresorvalsti Krieviju, atkārtoti aicinot paaugstināt tarifus arī citiem lauksaimniecības un pārtikas produktiem, tostarp augļiem, dārzeņiem un zivīm, ko ES importē no Krievijas.

Svarīgākais