Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika

Uzzini, ko topošā valdība apņemas savā deklarācijas projektā

© F64 Photo Agency

3.lapa

Balstoties uz patlaban izstrādes procesā esošo "Nacionālās attīstības plānā 2027" noteiktajiem mērķiem, plānots izstrādāt Kohēzijas politiku un to aizstāvēt sarunās ar Eiropas Komisiju. Tāpat plānots nodrošināt ES fondu investīciju īstenošanas efektīvu pārvaldību, uzraugot tautsaimniecības nozaru attīstības tendences un savlaicīgi novēršot to pārkaršanas riskus.

Deklarācijā uzsvērts, ka jaunā valdība plāno veicināt videi draudzīgu politiku, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas. Tāpat paredzēts palielināt vietējo energoresursu izmantošanu un paaugstināt energoefektivitāti, lai samazinātu atkarību no importētajiem energoresursiem.

Jaunā valdība plāno panākt, ka energoresursu izmaksas visās lietotāju grupās ir konkurētspējīgas Baltijā un tiek panākta elektroenerģijas tīklu sinhronizācija ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kā arī paredzēts veicināt Krievijas dabasgāzei alternatīvu piegādes avotu attīstību.

Deklarācijā arī pausta apņēmība panākt tautsaimniecības oglekļa ietilpības samazināšanu un celt tās energoefektivitāti, kā arī likvidēt OIK, ievērojot tiesiskuma principus, nepieļaujot šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem un veicot to valsts budžetam un iedzīvotājiem ekonomiski un finansiāli izdevīgākajā veidā. Tāpat plānots izvērtēt OIK izveidošanas tiesiskumu.

Jaunā valdība plāno panākt, ka darbaspēka nodokļi visās algu grupās un pārējās darba spēka izmaksas ir konkurētspējīgas Baltijā. Tāpat plānots panākt, ka pašvaldības ir motivētas savai teritorijai piesaistīt un noturēt privāto biznesu un pašvaldībām ir pietiekama rīcības brīvība to darīt.

Topošās valdības partneri gan pirmdienas rītā plānojuši vēl vienu sanāksmi, lai noslēgtu darbu pie valdības deklarācijas. Līdz ar to dokumenta tekstā vēl ir iespējamas izmaiņas.

Deklarācijas projektā minēts, ka tiks aizstāvētas Latvijas un tās pilsoņu intereses un tiesības "Brexit" kontekstā. Latvijas interesēs ir, lai arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), ES un Lielbritānijas attiecības saglabājas ciešas un konstruktīvas gan ekonomikas, gan drošības un aizsardzības jomās, teikts dokumentā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā