Dienvidkoreja saskārusies ar jaunu "epidēmiju"

© Pixabay.com

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā pilsētas varas iestādes šonedēļ paziņoja, ka nākamajos piecos gados plāno iztērēt gandrīz 327 miljonus ASV dolāru, lai "izveidotu pilsētu, kurā neviens nav vientuļš", raksta CNN.

Katru gadu tūkstošiem dienvidkorejiešu - pārsvarā pusmūža vīrieši - mirst vientulībā, nošķirti no ģimenes un draugiem. Dažreiz paiet vairākas dienas vai pat nedēļas, līdz tiek atrasti viņu ķermeņi. Tos sauc par “vientuļajiem nāves gadījumiem”, ko korejiešu valodā sauc arī par “godoksa”, un tā ir daļa no lielākas vientulības un izolācijas problēmas valstī, un valdība veltī visus spēkus, lai ar to cīnītos - ieguldot 327 miljonus ASV dolāru.

Jaunās iniciatīvas ietver vientulības konsultantus, kas būs pieejami 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā, tiešsaistes platformu līdzīgām konsultācijām, kā arī pasākumus, tostarp klātienes apmeklējumus un konsultācijas.

"Vientulība un izolācija nav tikai individuālas problēmas, bet gan uzdevumi, kas sabiedrībai jārisina kopā," sacīja Seulas mērs Ohs Sehūns. Pilsēta "mobilizēs visu pašvaldības kapacitāti", lai palīdzētu vientuļiem cilvēkiem izārstēties un "atgriezties sabiedrībā", viņš piebilda.

Pilsēta arī plāno ieviest paplašinātus psiholoģiskos pakalpojumus - uztura ēdienreižu plānus pusmūža un vecāka gadagājuma iedzīvotājiem, īpašu "meklēšanas sistēmu", lai identificētu izolētus iedzīvotājus, kuriem nepieciešama palīdzība, un aktivitātes, lai mudinātu cilvēkus doties ārpus telpām un sazināties ar citiem par sev aktuālām tēmām, piemēram, dārzkopību, sportu, grāmatu klubiem un citām.

Vientulības problēma ir ieguvusi valsts mēroga uzmanību pēdējās desmitgades laikā, palielinoties ar to saistīto problēmu skaitam, piemēram, jauniešiem, kuri pavada savas dienas izolēti mājās, bieži vien vairākus mēnešus no vietas. Parādība, kas pazīstama ar japāņu terminu "hikikomori", ir kļuvusi arvien izplatītāka - pēc aprēķina Dienvidkorejā 2022. gadā bija līdz 244 000 šādu vientuļnieku.

Pieaug arī vientuļo nāves gadījumu skaits, sasniedzot 3661 pagājušajā gadā - šis termins attiecas uz ikvienu, kas dzīvo sociālā izolācijā, atrauts no ģimenes vai radiniekiem un mirst vientulībā.

Saskaņā ar ministrijas datiem, vairāk nekā 84% no pagājušajā gadā reģistrētajiem vientuļajiem nāves gadījumiem bija vīrieši, kas ir vairāk nekā piecas reizes vairāk nekā sieviešu nāves gadījumu skaits. Vīrieši vecumā no 50 līdz 60 gadiem veidoja vairāk nekā pusi no kopējās grupas, padarot viņus “īpaši neaizsargātus pret risku nomirt vienatnē”.

Svarīgākais