Žurnālisti atklājuši, ko Putins ar Kadirova palīdzību nozaga no Ukrainas

© Pixabay.com

Amerikāņu žurnālisti noskaidrojuši, ka Putins vienu no divām lielākajām Mariupoles metalurģijas rūpnīcām atdevis Kadirova bandai, ziņo “The Wall Street Journal”.

Pēc Mariupoles okupācijas Krievija uzsāka vērienīgu okupētās teritorijas izlaupīšanas programmu - viens no krieviem svarīgākajiem objektiem bija Mariupoles dzelzs un tērauda rūpnīca, kuru Putins faktiski nodeva Kadirova svītai izlaupīšanai.

Mariupolē ir divi lieli Ukrainas metalurģijas uzņēmumi - Azovstalas rūpnīcu praktiski iznīcināja Krievijas karaspēks, taču Mariupoles dzelzs un tērauda rūpnīca nebija tik smagi cietusi.

Martā Krievijas administrācija paziņoja, ka pēdējo sešu mēnešu laikā no rūpnīcas ir izvestas 130 000 tonnu dzelzs blakusproduktu 16 miljonu dolāru vērtībā. Drīz pēc tam, kad okupācijas spēki nodibināja kontroli pār Mariupoli, viņu izveidotais vietējais uzņēmums sāka eksportēt tēraudu, kas ņemts no dīkstāves rūpnīcas.

Uzņēmumu 2022. gada augustā reģistrēja divi vīrieši, no kuriem viens saskaņā ar Krievijas korporatīvajiem dokumentiem norādīts kā Valid Vakhitovič Korčagins - pēc Iļjičas rūpnīcas likumīgā Ukrainas īpašnieka teiktā, Korčagins ir Kadirova tuva līdzgaitnieka Geremejeva 25 gadus vecais dēls.

Rūpnīcas korporatīvā pārņemšana, ko veic tas pats klans, kas to militāri sagrāba, atspoguļo Vāgnera PMC ilggadējo praksi Āfrikā - piegādāt algotņus apmaiņā pret vērtīgu dabas resursu kontroli. Šobrīd tērauda rūpnīcas ieeju rotā Kadirova portrets un viņa čečenu kaujinieku emblēma, liecina “The Wall Street Journal”.

Kadirova pārstāvis Geremejevs sacīja, ka pagaidām rūpnīcas cehos var apstrādāt tikai metāllūžņu un čuguna atliekas, taču viņš strādā, lai līdz 2026. gadam atjaunotu tērauda lietuves.

Trimdā dzīvojošais Mariupoles mērs Vadims Boičenko intervijā sacīja, ka rūpnīcas produkcija tiek pārstrādāta kravas un vieglo automašīnu ražošanai Krievijā vai būvniecības nozarei.

Svarīgākais