Pētījums: cilvēka dzīves ilgums būtiski vairs nepieaugs

© Unsplash

Zinātnieki uzskata, ka paredzamais cilvēka dzīves ilgums turpmākajos gados palielināsies arvien lēnāk, jo arvien vairāk cilvēku būs pakļauti novecošanās negatīvajām pusēm, vēsta “The Sky News”.

Šis rādītājs ir ievērojami palēninājies pēdējo trīs gadu desmitu laikā pēc tam, kad paredzamais dzīves ilgums pēdējo 100 gadu laikā ir gandrīz dubultojies, secināts pētījumā.

19. un 20. gadsimtā cilvēku dzīves ilgums dramatiski palielinājās, galvenokārt tādu faktoru dēļ kā veselīgāks uzturs un medicīnas sasniegumi.

Zinātnieki apgalvo, ka mūsdienās, iespējams, ir lielāks potenciāls uzlabot dzīves kvalitāti gados vecākiem cilvēkiem, nevis pagarināt dzīvi kā tādu.

Pētījums liecina, ka šajā gadsimtā, lielākajā daļā valstu būtu optimistiski sagaidīt, ka 15% sieviešu un 5% vīriešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam.

Tiek arī norādīts: ja bioloģiskās novecošanās procesus nevarēs palēnināt, radikāls cilvēka mūža pagarinājums šajā gadsimtā ir maz ticams.

Pētnieki apgalvo, ka, neskatoties uz sasniegumiem medicīnā un sabiedrības veselības jomā, paredzamais dzīves ilgums tiem, kas dzīvo pasaulē visilgāk dzīvojošo tautu vidū, kopš 1990. gada ir pieaudzis tikai par sešarpus gadiem.

Rezultāti, kas publicēti žurnālā “Nature Ageing”, apstiprina domu, ka paredzamā dzīves ilguma pieaugums turpinās palēnināties, jo arvien vairāk cilvēku saskarsies ar novecošanas negatīvajām pusēm.

Vadošais autors Džejs Olšanskis no Ilinoisas Universitātes Čikāgas sacīja: "Lielākā daļa cilvēku, kas ir novecojuši mūsdienās, savus gadus ir ieguvuši uz medicīnas rēķina. Tagad mums vajadzētu koncentrēties uz centieniem, kas palēnina novecošanos un pagarina vesela mūža ilgumu."