Japāna sasniedz jaunu simtgadnieku skaita rekordu un lielākoties tās ir sievietes

© Pixabay

Oficiālie Japānas valdības dati liecina, ka valstī 100 gadus vecu vai vecāku cilvēku skaits sasniedzis rekordaugstu līmeni — vairāk nekā 95 000, no kuriem gandrīz 90% ir sievietes, vēsta japantoday.com.

Skaitļi vēl vairāk izceļ lēni gruzdošo demogrāfisko krīzi, kas pārņem pasaules ceturto lielāko ekonomiku, jo tās iedzīvotāji noveco un iedzīvotāju skaits nemitīgi sarūk.

1. septembrī Japānā bija 95 119 simtgadnieki, kas ir par 2 980 vairāk nekā gadu iepriekš, no kuriem 83 958 bija sievietes un 11 161 vīrietis, teikts Veselības ministrijas paziņojumā.

Tāpat atsevišķi valdības dati liecina, ka to cilvēku skaits, kas vecāki par 65 gadiem, ir sasniedzis rekordaugstu līmeni - 36,25 miljonus, kas veido 29,3 procentus Japānas iedzīvotāju.

Japānā pašlaik dzīvo pasaulē vecākais dzīvais cilvēks Tomiko Itoka, kurš dzimis 1908. gada 23. maijā un ir 116 gadus vecs, liecina ASV bāzētās Gerontoloģijas pētījumu grupas dati.

Iepriekšējā rekordiste Marija Branjasa Morera nomira pagājušajā mēnesī Spānijā 117 gadu vecumā.

Man nav ne mazākās nojausmas par to, kas ir manas ilgās dzīves noslēpums," vietējiem medijiem sacīja Japānas vecākais vīrietis Kijotaka Mizuno, kuram ir 110 gadu.

Mizuno, kurš kopā ar ģimeni dzīvo Ivatā, Šidzuokas prefektūrā Japānas centrālajā daļā, katru dienu ceļas pulksten 6:30 un ēd trīs reizes dienā, sevišķi neizvēloties ēdienu. Viņa hobijs ir sporta tiešraižu klausīšanās, tostarp Mizuno ir iecienījis sumo cīņas.

Japāna saskaras ar nepārtrauktu demogrāfisko krīzi, jo pieaugošais vecāka gadagājuma cilvēku skaits izraisa strauju medicīnas un labklājības izmaksu kāpumu, samazinoties darbaspēkam, kas par to maksā.

Saskaņā ar iepriekšējiem valdības datiem, valsts kopējais iedzīvotāju skaits ir124 miljoni, bet pērn pēc iedzīvotāju skaits samazinājās par 595 000.