Meksikas prezidents vaino ASV narkotiku karteļu asiņainajās cīņās

© unsplash.com

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors ceturtdien paziņoja, ka ASV ir daļēji vainojamas asiņainā cīņā starp narkotiku karteļiem, kas izcēlusies pēc tam, kad ASV apcietināja narkobaronu Ismaelu Sambadu.

Sinaloas štatā Meksikas ziemeļrietumos notiek narkotiku karteļu savstarpēja cīņa pēc Sinaloas karteļa līdzdibinātāja Ismaela Sambadas dramatiskās apcietināšanas jūlijā. Sambada apgalvo, ka esot nolaupīts Meksikā un pret paša gribu nogādāts uz ASV apcietinājumā.

76 gadus vecais Sambada tika aizturēts līdz ar Hoakinu Gusmanu Lopesu, kura tēvs Hoakins Gusmans Loera ar iesauku "El Chapo" ("Īsais") izcieš mūža ieslodzījumu ASV.

Tiek uzskatīts, ka šajā vardarbībā "El Chapo" un viņa dēliem lojālie bandīti cīnās pret tiem, kas saistīti ar Sambadu, kurš pagājušajā piektdienā tiesā Ņujorkā neatzina savu vainu vairākās apsūdzībās.

Sinaloas štatā nepilnu divu nedēļu laikā ir nogalināti vairāk nekā 40 cilvēku apšaudēs, cilvēku nolaupīšanās, dedzināšanās un bruņotās sadursmēs. Līķi bieži tiek pamesti ielās.

Lopess Obradors sacīja, ka ASV ir daļēji atbildīgas par to, jo "veica operāciju" Sambadas apcietināšanai. Sambada tika apcietināts ASV teritorijā, bet apgalvo, ka turp esot aizvests pret paša gribu. Vašingtona noliedz, ka būtu plānojusi viņa sagūstīšanu.

Lopess Obradors sacīja, ka šī narkobarona apcietināšana "radīja konfrontāciju, kura notiek Sinaloā".