Pirmais nogrimušās zemūdenes “Titan” vraka attēls atklāj notikušās traģēdijas detaļas

© Scanpix

Pirmdien ASV krasta apsardze kopīgoja pirmo attēlu, kurā redzams zemūdens kuģis “Titan”, kas atrodas okeāna dzelmē pēc tā katastrofālās bojāejas pagājušajā gadā, ziņo “CNN”.

Visi pieci cilvēki, kas atradās uz kuģa, gāja bojā pagājušā gada jūnijā.

Pirmdien publicētajā fotoattēlā zemūdens kuģa salauztais vrakss redzams Atlantijas okeāna zilajā dzelmē tā ziemeļu daļā. Kuģa astes daļa bija atdalīta no pārējā korpusa.

Atlūzas tika atrastas vairākus simtus jardu no nogrimušā “Titānika” atrašanās vietas pēc vairāku dienu ilgas meklēšanas, liecina izmeklētāji.

ASV Jūras izmeklēšanas padome teica, ka kuģa astes daļa un citas atlūzas tika atrastas ar attālināti vadāmu transportlīdzekli pagājušā gada 22. jūnijā, sniedzot "nepārliecinošus pierādījumus", ka zemūdens kuģis piedzīvoja katastrofālu sabrukumu - pēkšņu iekšēju sabrukumu, ko izraisīja milzīgs spiediens.

Jūras izmeklēšanas padome pirmdien izsauca savus pirmos lieciniekus, tostarp bijušos darbiniekus uzņēmumā “OceanGate”, kas izstrādāja un ekspluatēja zemūdens kuģi. Sēdē tika atklāts arī zemūdens kuģa pēdējais ziņojums - tikai sešas sekundes pirms ar to pazuda kontakti.

“Nokrita divas masas,” bija teikts “Titāna” ziņojumā savam mātes kuģim, norādot uz svaru, ko zemūdens kuģis varētu izmest, cerot atgriezties virszemē.

Lai gan tiesas sēdes noklausīšanās galvenais mērķis ir "atklāt faktus, kas saistīti ar incidentu", Jūras padomes priekšsēdētājs Džeisons Neibauers pirmdien atzina, ka ir arī uzdots identificēt "pārkāpumus vai nolaidību".

"Un, ja tiks atklāta noziedzīga darbība, mēs sniegtu ieteikumu Tieslietu ministrijai," viņš teica.