Tramps nācis klajā ar jaunu paziņojumu par karu Ukrainā

© Pixabay.com

Tramps apstiprināja, ka, ja viņu ievēlēs ASV prezidenta amatā, karš beigsies ļoti ātri, raksta “dialog.ua”.

ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps sacīja, ka atrisinās karu starp Krieviju un Ukrainu ar spēku un gudrību - šāds paziņojums negaidīti izskanējis, uzrunājot 20. gadskārtējās “YES” sanāksmes, kas šobrīd notiek Kijivā, dalībniekiem.

Turklāt izrādījās, ka Tramps uzrunu ierakstījis pēc bijušā Lielbritānijas valdības vadītāja Borisa Džonsona lūguma, kurš šajās dienās personīgi atrodas Ukrainas galvaspilsētā un ir pazīstams ar savu silto attieksmi pret Ukrainu.

ASV Republikāņu partijas līderis uzsvēra, ka labi pazīst gan Putinu, gan Zelenski, un uzskata, ka karu var izbeigt, apvienojot drosmi un apdomību. Arī ASV prezidenta vēlēšanas, kas notiks pēc nepilniem 2 mēnešiem, ieviesīs būtiskas izmaiņas kara gaitā, viņš piebilda.

"Pēc 53 dienām mums būs vēlēšanas. Tās daudz ko mainīs, arī šo karu," uzsvēra politiķis.

Trampa ievēlēšana varētu radīt potenciālus riskus Ukrainai vairāku iemeslu dēļ, kas saistīti ar viņa iepriekšējo politiku, retoriku un attieksmi pret Krievijas un Ukrainas konfliktu - Tramps vairākkārt ir paudis simpātijas pret Putinu un pat nosaucis viņu par "spēcīgu līderi", viņš ir bijis piesardzīgs, publiski kritizējot Putinu un pat paudis atbalstu sadarbībai ar Krieviju, kas rada bažas, ka viņa nostāja varētu vājināt amerikāņu atbalstu Ukrainai, ja viņu ievēlēs.

Tramps savā pirmajā pilnvaru termiņā un vēlēšanu kampaņas laikā pauda šaubas par vērienīgo finansiālo un militāro palīdzību, ko ASV sniedz citām valstīm, tostarp Ukrainai, turklāt viņš vairākkārt ir teicis, ka ASV nevajadzētu uzņemties lielāko atbalsta smagumu, kas var novest pie ASV palīdzības Ukrainai līmeņa samazināšanās.

Tramps jau vairākkārt bija teicis, ka var ātri atrisināt konfliktu starp Krieviju un Ukrainu - savās runās viņš apgalvoja, ka zina, kā panākt mieru, taču konkrētus priekšlikumus nesniedza. Ja tās vienošanās ietvers piekāpšanos Krievijai, to varētu uztvert kā apdraudējumu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei.

Svarīgākais