Krievija un Ķīna ir izveidojušas slepenu militāro sadarbību

© Pixabay.com

Militārā sadarbība starp Krievijas Federāciju un Ķīnu ir dziļāka, nekā tiek uzskatīts - ASV valsts sekretāra vietnieks Kurts Kempbels apgalvo, ka Pekina sniedz "ļoti nozīmīgu" palīdzību Maskavai tās agresijā pret Ukrainu, raksta “Politico”.

Pēc ASV amatpersonas teiktā, Kremlis savas slepenās tehnoloģijas nodod ķīniešiem apmaiņā pret militāro palīdzību. Viņš uzsvēra, ka tiek piegādātas tādas preces, kuras Krievijas Federācija tieši izmanto ieroču ražošanā.

"Šī ir daļa no nozīmīgajiem centieniem, ko Ķīna veic, lai atbalstītu, attīstītu un dažādotu Krievijas militāro mašīnu. Mēs redzam šos centienus augstākajos valdības līmeņos," sacīja Kempbels.

Viņš precizēja, ka šis process ir "virzīts pagrīdē" gan Krievijas Federācijā, gan Ķīnā. Jāatzīmē, ka oficiālā līmenī Pekina ir pasludinājusi savu neitrālo nostāju Krievijas agresijā pret Ukrainu - Ķīna uzstāj, ka nesniedz militāru palīdzību nevienai no kara pusēm. Tomēr realitāte, iespējams, ir pavisam cita.

Krievija atrodas tik izmisīgā situācijā, ka apmaiņā pret palīdzību tā bija spiesta dalīties ar slepenām tehnoloģijām zemūdeņu, lidmašīnu un raķešu būvniecībā, lai gan iepriekš Maskava kategoriski atteicās nodrošināt Pekinai savas jaunākās sensitīvās tehnoloģijas, taču neveiksmīgā iebrukuma Ukrainā dēļ tai nācās mainīt savu politiku.

Šobrīd Amerikas Savienotās Valstis ir paudušas bažas par šo pastiprināto sadarbību starp Krievijas Federāciju un Ķīnu - Pekinas iegūtās tehnoloģijas nākotnē varētu radīt nopietnus draudus arī Indijai, Austrālijai, Japānai, Dienvidkorejai un citiem šī reģiona lielajiem spēlētājiem.