Zinātnieki atklājuši vēl vienu negaidītu kafijas ietekmi uz veselību

© Pixabay.com

Kafijas dzeršana var palīdzēt jums izvairīties no muskuļu masas zaudēšanas, kas notiek vecumā, liecina jauns pētījums, kas publicēts žurnālā “Frontiers in Nutrition”.

Pētnieki norāda, ka kafijas dzeršana var palīdzēt novērst sarkopēniju, muskuļu un skeleta sistēmas traucējumus, kas novecošanas laikā samazina spēku, muskuļu masu un veiktspēju.

Pētījuma laikā cilvēkiem, kuri dzēra kafiju katru dienu, bija par 11-13% lielāka muskuļu masa, savukārt kafijai bez kofeīna nebija būtiskas saistības ar rezultātiem.

"Tomēr šī saistība netika novērota visiem pētījuma dalībniekiem. Saikne starp kafijas patēriņu un palielinātu muskuļu masu "pazuda" cilvēkiem, kuru ķermeņa masas indekss pārsniedz 30," atzīmē neatkarīgs Klīvlendas klīnikas ārsts, kurš nebija iesaistīts pētījumā.

Tiek atzīmēts, ka pētījumā zinātnieki izmantoja veselības datus par vairāk nekā 8300 pieaugušajiem no Amerikas, kas savākti laikā no 2011. līdz 2018. gadam. Dalībnieku vidējais vecums bija aptuveni 40 gadi, un lielākā to daļa bija sievietes.

Pētījuma autori novērtēja dalībnieku muskuļu masu, izmantojot kaulu blīvuma skenēšanu, kā arī novērtēja dalībnieku kafijas patēriņu, pamatojoties uz pašnovērtējuma anketu. Šīs aptaujas pētījuma laikā tika veiktas divas reizes.

Tajā pašā laikā pētnieki vēl nav paskaidrojuši, kā kafijas patēriņš var būt saistīts ar palielinātu muskuļu audu masu, tomēr kofeīna pretiekaisuma īpašības varētu būt daļa no atbildes.

"Kafija satur daudzus pretiekaisuma savienojumus, un ir zināms, ka iekaisums ir saistīts ar muskuļu masas samazināšanos," atzīmēja dietoloģe Dana Hannesa.

Savukārt sporta uztura speciāliste un fizioloģe Heidija Skolnika uzskata, ka kafija var palīdzēt atbalstīt autofagiju - procesu, kas palīdz “pārstrādāt” novecojošās šūnas.

Hannesa saka, ka cilvēkiem, iespējams, būtu jādzer kafija gadiem ilgi, lai redzētu reālus ieguvumus veselībai.

"Muskuļu masas saglabāšana ir svarīga novecojot, jo muskuļi ļauj mums saglabāt līdzsvaru, būt kustīgiem un aktīviem, un tie arī palīdz mums sagremot un absorbēt pārtiku," piebilda uztura speciāliste.

Svarīgākais