Zinātnieki ceļ trauksmi: "klusā pandēmija" rada draudus visai pasaulei

© Pixabay.com

Ukrainā satraucoši palielinājies pret antibiotikām rezistentu superbaktēriju identificēšana, radot bažas zinātnieku un medicīnas darbinieku vidū visā pasaulē, raksta “The Sunday Times”.

Situācijas sarežģītību ilustrē gadījums ar ukraiņu karavīru, kuram pēc ievainojuma kaujā saņemto antibiotiku neefektivitātes dēļ tika amputēta kāja. Līdzīgi gadījumi, kad antibiotikas nav sniegušas vēlamo efektu, reģistrēti ārstniecības iestādēs arī Norvēģijā, Nīderlandē un Vācijā, kur ārstēja ievainotos no Ukrainas.

Britu ārsts, infekcijas slimību speciālists Lūks Mūrs, mikrobu rezistenci sauc par "kluso pandēmiju", kas apdraud pat vienkāršas medicīniskās procedūras.

Piemēram, operācija, lai izņemtu bērnam mandeles vai ķīmijterapija vēža slimniekiem, var kļūt potenciāli bīstama šīs problēmas dēļ. "Ja mēs nerisināsim šo problēmu, tas apdraudēs visas mūsu medicīniskās operācijas," brīdina Mūrs.

Klīniskās bakterioloģijas profesors Kristians Rīsbeks no Lundas universitātes Zviedrijā pētījumu veica pagājušajā gadā, analizējot paraugus no 141 pacientiem, kuri ārstējās ārstniecības iestādēs Ukrainā.

"Es nekad nebiju saskāries ar šādu pretestības līmeni. Tas bija vissliktākais, ko esmu redzējis. Baktērijas ir neticami izturīgas," viņš teica.

No pārbaudītajiem paraugiem deviņos gadījumos baktērijas bija rezistentas pret visām pieejamajām antibiotikām.

Šobrīd Ukraina ir kļuvusi par pēdējo robežu šajā cīņā, kas skar ne tikai karavīrus, bet arī civiliedzīvotājus - astoņi pētījuma paraugi piederēja jaundzimušajiem bērniem ar pneimoniju.

"Inficēšanās ar baktērijām, kuras ir grūti ārstēt, nenotiek kaujas laukā, bet visbiežāk veselības aprūpes iestādēs," piebilda Dr. Lūks Mūrs.

Pieaugot draudiem, starptautiskie līderi, kas tiekas ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, cenšas izstrādāt stratēģijas šīs problēmas apkarošanai. Sallija Deivisa, bijusī Apvienotās Karalistes galvenā medicīnas darbiniece un pašreizējā ANO sūtne antimikrobiālās rezistences jautājumos, mudina pāriet no sarunām uz rīcību: “Ir jāatrod efektīvi risinājumi un jāizstrādā jauni starptautiski līgumi, lai novērstu superbaktēriju tālāku izplatību un aizsargātu globālo cilvēku veselību.”

Svarīgākais