Krievija plāno mainīt savu kodoldoktrīnu

© Pixabay.com

Krievija plāno veikt izmaiņas savā doktrīnā par kodolieroču izmantošanu, reaģējot uz Rietumu it kā eskalējošām darbībām karā Ukrainā - tā paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs, raksta “Reuters”.

"Darbs ir progresīvā stadijā, un ir skaidrs nodoms veikt korekcijas," Krievijas valsts ziņu aģentūra TASS citēja Rjabkovu.

Viņš sacīja, ka lēmums ir "saistīts ar mūsu Rietumu pretinieku eskalācijas kursu" saistībā ar karu Ukrainā. Tomēr Rjabkovs neteica, kad atjauninātā kodoldoktrīna varētu būt gatava.

"Šā darba pabeigšanas laiks ir diezgan sarežģīts jautājums, ņemot vērā, ka mēs runājam par svarīgākajiem mūsu nacionālās drošības nodrošināšanas aspektiem," viņš teica.

Pašreizējā kodoldoktrīna, kas izklāstīta 2020. gadā, paredz, ka Krievija var izmantot kodolieročus ienaidnieka kodoluzbrukuma vai konvencionāla uzbrukuma gadījumā, kas apdraud valsts pastāvēšanu.

Jau iepriekš Krievijas militārie analītiķi bija aicinājuši Putinu pazemināt kodolieroču izmantošanas slieksni, lai “atskurbinātu” Krievijas ienaidniekus Rietumos.

Jūnijā Putins sacīja, ka kodoldoktrīna ir "dzīvs instruments", kas var mainīties atkarībā no notikumiem pasaulē, un Rjabkova komentāri svētdien bija līdz šim skaidrākais paziņojums, ka izmaiņas patiešām tiks veiktas.

Putins jau iepriekš ir sacījis, ka Maskava ir gatava iespējamam kodolkaram "no militāri tehniskā viedokļa". Tomēr viņš arī vairākkārt ir apgalvojis, ka neredz iemeslu steigtie uz kodolkonfrontāciju un ka Krievija nekad nav izjutusi nepieciešamību Ukrainā izmantot kodolieročus.

Svarīgākais