Maskavas centieni iedragāt ES vienotību vairs nav tikai teorētiski draudi, norāda Čehijas ārlietu ministrs

© unsplash.com

Krievijas centieni iedragāt Eiropas Savienības (ES) vienotību nez zināmus rezultātus, pirmdien atzinis Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

Uzstājoties ikgadējā Čehijas vēstnieku sanāksmē, Lipavskis, kas pārstāv Pirātu partiju, norādīja, ka ES vienotība ir izšķiroša, lai sniegtu atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju.

"To zinām mēs, un to zina Krievija. Tāpēc tā pastāvīgi cenšas vājināt mūsu sabiedrību vienotību," uzsvēra ministrs.

Viņš atzina, ka Maskavas centieni iedragāt ES vienotību vairs nav tikai teorētiski draudi, bet nesuši jau zināmus augļus.

"Mūsu reģionā Maskava diemžēl guvusi dažus daudzsološus rezultātus," norādīja Lipavskis, piesaucot Krievijas stratēģijas efektivitāti politisko šķirtņu un sociālās spriedzes izmantošanā. Īpaši tas sakāms par Centrāleiropu, kur politiskā polarizācija ir īpaši intensīva.

Ārlietu ministram piebalsoja arī premjerministrs Petrs Fiala, kas pārstāv konservatīvo Pilsonisko demokrātu partiju (ODS).

"Tāpat kā mūsu partneri, mēs nevaram izvairīties no diskusijām par to, kā izturēties pret tām valstīm, kurās krievu ietekme sasniegusi tādu līmeni, kas ne tikai apdraud ES vai NATO vienotību, bet arī mūsu drošību," atzina Fiala.

Viņš arī uzsvēra nepieciešamību īstenot Čehijas piedāvātos drošības pasākumus, piemēram, krievu diplomātu pārvietošanās ierobežošanu tikai tās valsts robežās, kuras vīzu tie saņēmuši. Čehija jau vairākkārt to rosinājusi ES sanāksmēs, taču pagaidām bez sekmēm.

Svarīgākais