Ukrainas kara 913. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:13]

© Dmitrijs Suļžics/MN

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 25. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:13. Paziņojumā Indijas medijiem par Ukrainas operāciju Kurskas apgabalā prezidents Volodimirs Zelenskis norādījis, ka Kurskas apgabalā nebija spēcīgas Krievijas pretgaisa aizsardzības - atšķirībā no teritorijām, kas ieskauj Krievijas valdnieka Vladimira Putina dažādās mājas.

"Ir pretgaisa aizsardzība ap Putina vasarnīcām, pretgaisa aizsardzība ap Maskavu, pretgaisa aizsardzība Sanktpēterburgā, bet parastās pilsētās Kurskas apgabalā un tā tālāk, kur mēs ātri iegājām, nav pretgaisa aizsardzības - nekā," sacīja Zelenskis.

20:01. Daži rajoni Krimas pussalas Kerčas un Armjanskas pilsētās avārijas rezultātā palikuši bez elektrības, un Simferopolē ir avārijas elektroenerģijas padeves pārtraukumi, ziņo "Radio Liberty"

Uzņēmums "Krymenergo" norāda, ka negadījums noticis pēcpusdienā. Jau iepriekš ziņots par avārijas elektroenerģijas padeves pārtraukumiem citās Krimas pilsētās. Kremļa atbalstītais okupētās Krimas vadītājs Sergejs Aksjonovs sacīja, ka pārtraukumi ir saistīti ar zemo temperatūru pussalā.

18:29. Vācijas Bundestāgs aicina Šolcu neekonomēt naudu uz Ukrainas rēķina, vēsta laikraksts "Die Welt".

Sociāldemokrāts Maikls Rots, Bundestāga Ārlietu komitejas priekšsēdētājs no Olafa Šolca partijas, uzskata, ka starptautisko partneru plānotais 50 miljardu ASV dolāru aizdevums Ukrainai būtu jāpiešķir Kijevai papildus Vācijas jau esošajai divpusējai militārajai palīdzībai, nevis tās vietā.

Politiķis brīdināja, ka gadījumā, ja Ukraina zaudēs karu vai būs spiesta samierināties ar diktēto mieru, sekas Vācijas drošībai un stabilitātei Eiropā būs nopietnas.

17:16. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis mudinājis Indiju pārtraukt Krievijas naftas importu, pamatojot to ar faktu, ka tad Vladimiram Putinam būtu jāsaskaras ar ievērojamiem izaicinājumiem, vēsta "Ukrainska Pravda".

"Es domāju, ka Indijas valdība to saprot. Mēs labprāt strādāsim pie alternatīviem risinājumiem. Jūs esat liela valsts; mēs šeit runājam nevis par miljoniem, bet gan par miljardiem, ko iekasē Putins un Krievija," Zelenskis sacījis intervijā Indijas mediju aģentūrām.

16:08. Krievijas artilērijas apšaudē Ukrainas dienvidu pilsētā Hersonā svētdien nogalināti trīs un ievainoti vēl trīs cilvēki, paziņoja Ukrainas policija.

Nopostītas 11 privātmājas. Nogalinātie ir divi vīrieši un 62 gadus veca sieviete. Starp ievainotajiem ir gadu vecs zēns.

15:14. Agregātu rūpnīcā Vovčanskā jau vairākus mēnešus aplenkumā atrodas vairākas Krievijas militārpersonas, paziņojis Harkivas operatīvās un taktiskās grupas pārstāvis, Vitālijs Sarancevs.

"Viņi [krievi - red.] izmanto bezpilota lidaparātus, lai veiktu loģistikas uzdevumus. Viņi tos izmanto ūdens, munīcijas un medikamentu piegādei.

Pašā sākumā tur atradās ap 40 karavīru. Viņi tur cieš zaudējumus. Ir ievainotie, kuri nevar pastaigāt, bet daži turpina cīnīties. Konkrētu iemeslu dēļ es nevaru pateikt precīzu skaitu," sacīja armijas pārstāvis.

14:12. Krievijas vēstniecība Francijā lūgusi konsulāro piekļuvi miljardierim Pāvelam Durovam un apsūdzējusi Francijas varasiestādes par "izvairīšanos no sadarbības," rakstīts vēstniecības paziņojumā.

“Pēc tam, kad medijos parādījās ziņas par Pāvela Durova aizturēšanu, mēs nekavējoties pieprasījām Francijas varasiestādēm skaidrojumus par tās iemesliem un pieprasījām aizsargāt viņa tiesības un nodrošināt viņam konsulāro piekļuvi.

Uz šodienu Francijas puse joprojām izvairās no sadarbības šajā jautājumā. Mēs sazināmies ar Durova advokātu."

12:57. Krievijas spēki naktī uz 25. augustu ar dažāda veida raķetēm un bezpilota lidaparātiem apšaudīja Ukrainas apgabalus pie frontes līnijām, paziņojis Ukrainas gaisa spēku komandieris, ģenerālleitnants Mikola Oļeščuks,

"Ienaidnieks izmantoja "zeme-zeme" raķetes no Voroņežas un Rostovas apgabaliem: spārnotās raķetes "Iskander-K" un ballistisko raķeti "Iskander-M"; sešas "Kh-59".

Lielākajai daļai raķešu neizdevās sasniegt savus mērķus Ukrainas aizsardzības spēku aktīvo pretpasākumu dēļ," minēts Oļeščuka paziņojumā.

11:55. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 607 680 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1190 iebrucēji. Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:54. Aizvadītās diennakts laikā, visā kara zonā reģistrētas 160 bruņotas sadursmes. Vairāk nekā trešdaļa no tām, 58 sadursmes, notika Pokrovskas frontē, un par lielāko uzbrukumu koncentrāciju ziņo pie Novohrodivkas un Kaļinovas apdzīvotajām vietām, vēsta "Ukrainska Pravda".

Balstoties uz pieejamo informāciju, ienaidnieks vakar veica piecus uzbrukumus ar 15 raķetēm un 95 uzlidojumus, izmantojot 127 vadāmās aviācijas bumbas pret Ukrainas vienību pozīcijām un apdzīvotām vietām.

Turklāt veiktas vairāk nekā 4800 artilērijas apšaudes, tostarp 143 no daudzstobru raķešu sistēmām.

09:59. Krievijas spēki naktī no 24. uz 25. augustu apšaudīja viesnīcu Doņeckas apgabala Kramatorskas pilsētā, ievainojot divus civiliedzīvotājus, bet zem drupām iesprostots viens cilvēks. Visi trīs ir žurnālisti un Ukrainas, ASV un Apvienotās Karalistes pilsoņi.

Notikuma vietā strādā likumsargi un neatliekamās palīdzības darbinieki. Notiek gruvešu tīrīšana.

08:48. Krievijas Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs apgalvojis, ka Ukrainas spēki veikuši triecienu Belgorodas Rakitnoje ciematā, vēsta "Ukrainska Pravda".

Gladkovs apgalvo, ka trieciena rezultātā "gājuši bojā 5 cilvēki un vēl 12 ievainoti". Pēc viņa teiktā, bojāts arī gāzes vads un elektrolīnija.

00:10. ASV prezidents Džo Baidens savā apsveikumā Ukrainai sociālajā vietnē "X" rakstīja, ka Ukraina paliks brīva, suverēna un neatkarīga.

"Šodien, kad Ukrainas iedzīvotāji atzīmē savu Neatkarības dienu, lai būtu skaidrs:

Kad sākās Krievijas bezjēdzīgais karš, Ukraina bija brīva valsts. Šodien tā joprojām ir brīva valsts. Un karš beigsies ar to, ka Ukraina paliks brīva, suverēna un neatkarīga valsts," minēts Baidena apsveikumā.

Svarīgākais