Cilvēka smadzenēs konstatēts pārsteidzošs daudzums plastmasas

© Unsplash

Cilvēka smadzeņu paraugos, kas tika savākti autopsijas laikā 2024. gada sākumā, atklāts daudz vairāk mikroplastmasas daļiņu nekā paraugos, kas savākti pirms astoņiem gadiem, vēsta CNN.

"Koncentrācijas, ko mēs novērojām normālu indivīdu smadzeņu audos, kuru vidējais vecums bija aptuveni 45 vai 50 gadi, bija 4800 mikrogrami uz gramu jeb 0,5% no svara," sacīja pētījuma galvenais autors Metjū Kampens, farmācijas zinātņu doktors Ņūmeksikas universitātē Albukerkē.

"Salīdzinot ar 2016. gada autopsijas smadzeņu paraugiem, tas ir par aptuveni 50% vairāk," sacīja Kampens.

Tas nozīmē, ka cilvēka galva mūsdienās sastāv no 99,5% smadzeņu, bet pārējais ir plastmasa.

Saskaņā ar atklājumu, smadzeņu paraugos bija par 7% līdz 30% vairāk mikroplastmasas daļiņu nekā paraugos no nierēm un aknām.

"Ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai saprastu, kā daļiņas var mijiedarboties ar šūnām un vai tam ir toksikoloģiskas sekas," sacīja zinātnieki.

"Ir svarīgi nebaidīt cilvēkus, jo zinātne šajā jomā joprojām attīstās, jo 2024. gadā neviens neiztiks bez plastmasas. Ir daži materiāli, no kuriem jūs nevarat izbēgt. Jūs neiegūsit mobilo tālruni vai datoru, kurā nav plastmasas.

Taču mēģiniet samazināt plastmasu, no kuras var izvairīties, piemēram, lietojot mazāk plastmasas maisiņus un pudeles," iesaka pētījuma autori.

Svarīgākais