Dzelmē pie Lielbritānijas krastiem atklāts pirmā pasaules kara kuģis perfektā stāvoklī

© Ekrānuzņēmums / YouTube

Ūdenslīdējus arheologus burtiski satrieca "neprātīgais" brīdis, kad viņi jūras dzelmē, piekrastē pie Aberdīnšīras atklāja britu karakuģi, kurš ilgu laiku tika uzskatīts par zudušu, vēsta „Daily Mirror”.

„HMS Hawke” bija Karaliskās flotes kreiseris, ko Pirmā pasaules kara laikā Ziemeļjūrā torpedēja vācu zemūdene. Traģēdijā gāja bojā visi 524 kuģa apkalpes locekļi. Kopš tā nogrimšanas 1914. gada oktobrī, kuģis tika uzskatīts par pilnībā zudušu, līdz beidzot to atrada sīkstā „Lost in Waters Deep” zemūdens izpētes komanda.

Šonedēļā ūdenslīdēji uzgāja vraku aptuveni 110 kilometrus uz austrumiem no Freizerburgas Skotijā un tagad viņi gaida oficiālu Karaliskās flotes apstiprinājumu par savu atradumu.

Jūras biologs Vils Švarcs, viens no pirmajiem ūdenslīdējiem, kurš izdarīja atklājumu, bija pārsteigts par kuģa labo stāvokli pēc vairāk nekā gadsimtu ilgas atrašanās dzelmē. Švarcs novēroja, ka pat kuģa ieroči šķiet joprojām ir "gatavi kaujai".

Kā viņš vēlāk sacīja žurnālistiem, „mūsu komanda ir meklējusi šo kuģi gadiem ilgi. Jau pats vraks ir ievērojams. Barības vielu trūkums šajos ūdeņos nozīmē, ka nosēdumi uz kuģa korpusa ir minimāli, daži priekšmeti joprojām ir spīdīgi.”

Pirmā pasaules kara uzliesmojuma laikā „HMS Hawke” bija 10. kreiseru eskadras galvenais elements, veicot blokādes operācijas starp Šetlendas salām un Norvēģiju.

Karaliskā flote izteica pateicību par centieniem atklāt kuģa vraku. Tās pārstāvis sacīja: "Kad tiks saņemti pierādījumi, kas apstiprina šo atradumu, mūsu vēsturnieki varēs oficiāli identificēt vraku."

Pasaulē

Šobrīd tikai četras valstis nodrošina vai spēj nodrošināt Ukrainai tieši tādus liela darbības rādiusa ieročus, kas var palīdzēt izdzīt Krieviju no Ukrainas teritorijas un glābt civiliedzīvotāju dzīvības, ir pārliecināts Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, raksta “unian.net”.

Svarīgākais