Tagad tas ir oficiāli: ieņēmumus no iesaldētajiem Krievijas aktīviem izmantos munīcijas sagādei Ukrainai

© Freepik

Eiropas Savienība (ES) oficiāli uzdevusi Čehijai izmantot ieņēmumus no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, lai finansētu nākamo munīcijas piegādi Ukrainai, otrdien paziņojusi Čehijas aizsardzības ministre Jana Černohova.

Čehijas vadītās munīcijas sagādes iniciatīvas ietvaros jau ir notikusi nozīmīga starptautiska sadarbība, piedaloties 15 valstīm.

Procedūra būs līdzīga kā citos šīs iniciatīvas gadījumos. Čehijas Aizsardzības ministrija saskaņā ar naudas devēja - šajā gadījumā ES - prasībām darbosies kā starpnieks munīcijas iegādē, lai apmierinātu Ukrainas norādītās steidzamās militārās vajadzības.

Šis ir vēl viens apliecinājums mūsu ārvalstu partneru uzticībai Čehijas munīcijas sagādes iniciatīvas efektivitātei," sacīja Černohova. "Pamatojoties uz šīs iniciatīvas panākumiem, Eiropas Savienība pirms dažām nedēļām vērsās pie mums ar lūgumu izmantot līdzekļus no iesaldētajiem Krievijas aktīviem munīcijas iegādei Ukrainai," viņa piebilda.

Pēdējo mēnešu laikā Prāga veikusi šos iepirkumus ļoti diskrēti, galvenokārt iegādājoties munīciju no valstīm ārpus Eiropas un neatklājot tās konkrēto izcelsmi. Darījumu saglabāšana slepenībā ir ļoti svarīga, jo daži no šiem piegādātājiem var būt iesaistīti arī ieroču piegādē Krievijai vai arī izvēlas palikt anonīmi, lai izvairītos no politiskām un diplomātiskām sekām.

ES maijā pieņēma lēmumu izmantot iesaldētos Krievijas līdzekļus, lai sniegtu tūlītēju militāru atbalstu Kijivai. Mēneša sākumā Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka tā pārskaitīs Ukrainai pirmo daļu no ieņēmumiem no iesaldētajiem Krievijas aktīviem 1,5 miljardu eiro apmērā. Daļa no šīs naudas tiks piešķirta Čehijas iniciatīvai.

Lai gan precīza summa un termiņi vēl nav zināmi, sagaidāms, ka šie līdzekļi ievērojami atbalstīs Ukrainas aizsardzības centienus.

"Šī ir unikāla iespēja atbalstīt Ukrainu, izmantot resursus, kas sākotnēji piederēja Krievijai, un ietaupīt Eiropas valstu publiskos līdzekļus," norādīja Černohova, piebilstot, ka par šo naudu Ukrainai varētu piegādāt "vairākus simtus tūkstošus liela kalibra munīcijas vienību". Paredzams, ka munīcijas piegādes sāksies tuvākajos mēnešos.