Pētījumā konstatēts, ka gados vecākiem cilvēkiem, kuri regulāri lieto alkoholu, ir lielāks risks nomirt no vēža

© Pixabay

Vecākiem pieaugušajiem, kuri regulāri lieto alkoholu, ir lielāks risks nomirt no vēža, liecina jauns apjomīgs pētījums Apvienotajā Karalistē, kurā konstatēts, ka cilvēki ar veselības problēmām vai zemāku sociālekonomisko stāvokli ir īpaši neaizsargāti, vēsta "euronews.com".

Pētījumā atklāts, ka starp cilvēkiem ar veselības problēmām pat tie, kas lietoja alkoholu zema riska līmenī, biežāk mirst no vēža nekā tie, kuri iedzēra tikai reizēm.

Savukārt augsta riska dzērāji biežāk nekā neregulāri alkohola lietotāji mirst no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī no vēža un citiem cēloņiem.

Kaitīgā ietekme uz vēzi tiek novērota jau no pirmā piliena," izdevumam "Euronews Health” pastāstīja Dr. Rozārija Ortola, pētījuma vadošā autore no Madrides Autonomās universitātes Profilaktiskās medicīnas un sabiedrības veselības katedras.

Pētījumā tika izmantoti "UK Biobank” dati par aptuveni 135 000 cilvēku vecumā no 60 gadiem, kas tika pētīti kopš 2010. gada. Pētnieki katrai personai piešķīra punktus, pamatojoties uz viņu veselības riskiem un apkārtnes sociālekonomiskajiem faktoriem, un sekoja viņu veselības rezultātiem vidēji 12,4 gadus.

Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) datiem, alkohols katru gadu izraisa gandrīz vienu miljonu nāves gadījumu visā Eiropā, un reģionā ir augstākais alkohola patēriņa līmenis pasaulē. Alkohols ir galvenais vēža, sirds un gremošanas slimību, kā arī garīgās veselības problēmu riska faktors.

Pētījums "atkārtoti apstiprina, ka neviens alkohola lietošanas līmenis nav drošs", apgalvo Alesandro Gallina, Eiropas Sabiedrības veselības alianses neinfekcijas slimību profilakses politikas vadītāja.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais