Smadzeņu implants atgriež pacienta runasspējas

© Unsplash

Jauna smadzeņu un datora saskares iekārta (BCI), ko izstrādājis uzņēmums "UC Davis Health”, spēj pārvērst cilvēka smadzeņu signālus runā ar precizitāti līdz 97%, raksta "sciencedaily.com".

Pētnieki implantēja sensorus smadzenēs kādam vīrietim ar smagiem runas traucējumiem amiotrofiskās laterālās sklerozes (ALS) dēļ. Vīrietis varēja pateikt savu iecerēto runu dažu minūšu laikā pēc sistēmas aktivizēšanas.

ALS, ko dēvē arī par Lū Geriga slimību, ietekmē nervu šūnas, kas kontrolē kustību visā ķermenī. Slimība pakāpeniski izraisa dažādu pamatfunkciju zudumu. Pacientiem ir grūti nostāvēt, staigāt un precīzi izmantot rokas. ALS var izraisīt arī kontroles zudumu pār runā izmantotajiem muskuļiem, izraisot saprotamas runas zudumu.

Jaunā tehnoloģija tiek izstrādāta, lai atjaunotu saziņu cilvēkiem, kuri nevar runāt paralīzes vai neiroloģisku apstākļu, piemēram, ALS, dēļ. Tā var interpretēt smadzeņu signālus, kad lietotājs mēģina runāt un pārvērš tos tekstā, ko dators "izrunā" skaļi.

"Mūsu BCI tehnoloģija palīdzēja vīrietim ar paralīzi sazināties ar draugiem, ģimeni un aprūpētājiem," sacīja "UC Davis” neiroķirurgs Deivids Brendmens. "Mūsu pētījumā ir aprakstīta visprecīzākā runas neiroprotezēšanas ierīce, par kādu jebkad ir ziņots."

Brendmens ir šī pētījuma galvenais pētnieks un līdzautors. Viņš ir "UC Davis” Neiroloģiskās ķirurģijas katedras docents un Neiroprotezēšanas laboratorijas līdzdirektors.

Nesen publicētajā pētījumā ir aprakstītas 84 datu vākšanas sesijas 32 nedēļu laikā. Kopumā pacients vairāk nekā 248 stundas izmantoja runas BCI, lai sazinātos klātienē un video zvanos.