ANO nāk klajā ar šausminošu ziņojumu

© pixabay.com

Krievijā spīdzina vairāk nekā 95% Ukrainas karagūstekņu, kas ir kara noziegums, paziņojusi ANO Cilvēktiesību uzraudzības misijas Ukrainā vadītāja Daniela Bela.

"Viņi tiek spīdzināti pirmās nopratināšanas laikā. Viņi tiek sisti ar metāla nūjām un stekiem, viņi tiek spēcīgi sisti ar elektrību. Viņus izģērbj. Tas ir briesmīgi. Tas ir vissliktākais, ko esmu redzējusi 20 gadu laikā, kopš ANO uzdevumā apmeklēju ieslodzītos. Spīdzināšana ir plaši izplatīta un strukturāla. 95% Ukrainas karagūstekņu tiek spīdzināti, un tas ir kara noziegums," pavēstīja Bela.

Viņa piebilda, ka informācija par Ukrainas karagūstekņiem, kuriem nav nodrošināta piekļuve, tiek iegūta interviju laikā, kad viņi atgriežas Ukrainā, veicot karagūstekņu apmaiņu.

Viņa arī norādīja, ka attieksme pret krievu karagūstekņiem Ukrainā atšķiras no tā, ar ko ukraiņu karagūstekņi saskaras Krievijā.

"Ukrainas varas iestādes mums nodrošina neierobežotu piekļuvi nometnēm un pagaidu cietumiem, kuros tiek turēti gūstekņi. Lai gan kopš iebrukuma ir bijušas dažas problēmas, pēdējo 1,5 gadu laikā mēs esam novērojuši ieslodzījuma apstākļus, kas atbilst kara humānajām tiesībām," sacīja Bela.

Svarīgākais