Eiropā strauji kāpušas gāzes cenas

© MN

Līdz ar Ukrainas kara saasinājumu, tostarp oficiāli neapstiprināto Ukrainas spēku iebrukumu Krievijas teritorijā un Sudžu gāzes stacijas ieņemšanu, tirgotāji baidās par gāzes piegāžu pārtraukumiem, raksta UNIAN.

Gāzes cenas Eiropā sasniegušas šā gada augstāko līmeni. Iemesls krasajām izmaiņām tirgū bija ziņa, ka Ukrainas karaspēks ir ieņēmis galveno gāzes tranzīta punktu Krievijā - Sudžā.

"Bloomberg" raksta, ka nākotnes etalona līgumi pieauga par 5,8% līdz 38,79 eiro par megavatstundu. Savukārt neoficiālais Krievijas militārais emuārs "Rybar" vēstīja, ka Ukrainas bruņotie spēki ieņēmuši gāzes ņemšanas punktu netālu no pierobežas pilsētas Sudžas Krievijas teritorijā. Oficiālu ziņojumu par šo lietu nav.

Tirgotāji ir gatavībā, baidoties, ka tranzīta punktā var rasties traucējumi, pastiprinoties kaujām pie Ukrainas robežas. Jebkurš piegādes pārtraukums, visticamāk, izraisītu cenu kāpumu, ietekmējot patērētājus un rūpniecību.

Ukrainas gāzes transportēšanas sistēmas operators ziņoja, ka tranzīts ceturtdien plānots normas robežās. Nav skaidrs, vai "Gazprom" npdrošinās piegādes caur Sudžu, ja to patiešām sagrābuši Ukrainas spēki.

Nīderlandes nākotnes līgumi, kas ir Eiropas gāzes etalons, pieauga par 5,3% līdz 38,62 eiro par megavatstundu.

Ir vērts atzīmēt, ka Sudža ir vienīgais atlikušais Krievijas cauruļvada gāzes saņemšanas punkts, kas caur Ukrainu plūst uz Eiropu, pēc tam, kad 2022. gada maijā tika likvidēts cits nozīmīgs saņemšanas punkts - Sokhranovka.

Gāzesvads Urengoj-Pomari-Užgoroda 2023. gadā transportēja aptuveni 14,65 miljardus kubikmetru gāzes, kas ir aptuveni puse no Krievijas gāzes eksporta uz Eiropu.

Svarīgākais