Vācija apsūdz Putinu aizliegto raķešu izvietošanā Kaļiņingradā

© Pixabay

Vācijas Ārlietu ministre Annalēna Bērboka paziņoja, ka Krievija Kaļiņingradā ir izstrādājusi un izvietojusi aizliegtas raķetes, kas spēj nest kodollādiņus, vēsta Lietuvas TV3.

“Krievija šim karam gatavojās jau ilgu laiku. Daudzus gadus tā vispirms pārkārpa un pēc tam denonsēja atbruņošanās līgumus. Tā ir izstrādājusi aizliegtu ieroci, ko var aprīkot ar kodolgalviņu. Un izvietoja to Kaļiņingradā, mazāk nekā 600 km no Berlīnes,” komentē A. Bērboka.

Šajā sakarā viņa sacīja, ka Vācijai ir jāiegulda "savā drošībā un spēkā", kas "ietver lēmumu izvietot liela attāluma amerikāņu ieroču sistēmas".

"Mums ir vajadzīgs uzticams atturēšanas līdzeklis pret Krieviju," uzsvēra Bērboka, piebilstot, ka tas arī palīdzētu aizsargāt "poļus, Baltijas valstis un somus".

ASV izvietos raķešu sistēmas Vācijā

Jūlijā Pentagons paziņoja, ka 2026.gadā ASV Vācijā izvietos liela attāluma triecienu sistēmas. Tās ietvertu pretgaisa raķetes SM-6, spārnotās raķetes Tomahawk un eksperimentālos hiperskaņas ieročus, kas nav saistīti ar kodolu.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs šādu lēmumu skaidroja ar valsts drošības nodrošināšanu un pasākumiem, kas vērsti uz "kara novēršanu". Vienlaikus viņš noraidīja Ukrainas konflikta eskalāciju un Krievijas un NATO konfrontāciju par amerikāņu ieročiem Vācijā.

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss uzsvēra, ka runa ir par "konvencionālo ieroču sistēmām", un to izvietošana būs atbilde uz operatīvi taktisko raķešu sistēmu "Iskander" izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā.

Ja ASV nodos Vācijai hiperskaņas ieročus, tad pirmo reizi kopš aukstā kara valstī būs ieroču sistēmas, kas spēj trāpīt mērķiem Krievijā.