Ukrainas kara 894. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:58]

© unsplash.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 5. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:58 Kara radītā bīstamības pieauguma dēļ Koordinācijas štābs nolēma veikt bērnu piespiedu evakuāciju no vairākām Doņeckas apgabala pilsētām un ciemiem.

20:24 Lai aizsargātu iznīcinātājus F-16 no Krievijas raķešu uzbrukumiem Ukrainas teritorijā, iespējams, būs viens bāzes lidlauks un vairāki operatīvie lidlauki, kuros lidmašīnas īslaicīgi nolaidīsies. Šādu viedokli intervijā radio NV pauda aviācijas eksperts Valērijs Romaņenko.

18:50 Uzbrukumā Ukrainai 31. jūlijā Krievijas okupanti izmantoja Ziemeļkorejā ražotu ballistisko raķeti. Palaišana fiksēta no Krievijas Federācijas teritorijas Belajas Cerkovas virzienā. Raķete vienkārši nokrita Kijevas apgabala teritorijā, iespējams, pēc sprādziena gaisā.

18:00. Lietuvas tiesībsargājošās iestādes paziņoja, ka pārbauda informāciju par Lietuvas pilsoni, kurš, iespējams, karo Krievijas pusē pret Ukrainu, raksta pravda.com.ua.

17:01. Augstākās Radas Nacionālās drošības, aizsardzības un izlūkošanas komiteja ir izstrādājusi likumprojektu, kas aizliedz mobilizēt vīriešus vecumā no 18 līdz 25 gadiem ar ierobežotu fizisko sagatavotību, ziņo pravda.com.ua.

15:45. 70 Eiropas Parlamenta (EP) deputāti parakstījuši vēstuli ar aicinājumu apturēt Ungārijas dalību Šengenas zonā sakarā ar vīzu noteikumu atvieglošanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, vēsta tīmekļa izdevums "Politico". "Mēs aicinām Eiropas Komisiju (EK) steidzami rīkoties, lai izmeklētu Ungārijas lēmumu, jo tas var radīt nepilnības un potenciāli apdraudēt Šengenas zonas vispārējo funkcionēšanu un tās kā pilsoņu drošas telpas lomu," teikts vēstulē, kuras iniciatori ir Čehijas deputāte Danuše Nerudova un Lietuvas deputāts Petrs Auštrevičs. Līdz svētdienas vakaram zem vēstules bija 70 paraksti, to parakstījuši arī bijušie Beļģijas un Īrijas premjerministri.

14:40. Ukraina ar Pasaules Bankas starpniecību no ASV ir saņēmusi 3,9 miljardu dolāru (3,6 miljardi eiro) dotāciju, kas ir pirmā ASV tiešā budžeta atbalsta daļa 2024. gadā, pirmdien pavēstīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

12:58. Ukrainas Drošības dienesta (SBU) pretizlūkošanas daļa neitralizējusi plašu Krievijas Federālā drošības dienesta aģentu tīklu, kas gatavojis Krievijas raķešu, bumbu un dronu triecienus sešos Ukrainas reģionos, pirmdien pavēstīja SBU.

"Vairāku posmu speciālajā operācijā vienlaikus tika aizturēti deviņi Krievijas aģenti Dņipro, Zaporižjā un Sumos, kā arī Doneckas, Odesas un Kirovohradas apgabalos," teikts paziņojumā. Aģenti apzināja koordinātas, lai Krievija varētu veikt triecienus Ukrainas Bruņotajiem spēkiem un svarīgiem infrastruktūras objektiem.

12:33. Ukrainas Bruņoto spēku triecienā militārajam aerodromam Krievijas Rostovas apgabalā sestdien iznīcināts iznīcinātājbumbvedējs "Su-34", paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Galvenā izlūkošanas pārvalde.

Kosmiskās izlūkošanas dati liecina, ka iznīcinātājbumbvedējs Morozovskas lidlaukā pēc trieciena sadedzis. Vēl divām tāda paša tipa Krievijas lidmašīnām, visticamāk, nodarījušas bojājumus atlūzas.

11:53. Lielbritānijas militārpersonas tiek brīdinātas par iespējamu Krievijas aģentu spiegošanu, lai iegūt informāciju par Ukrainas kaujinieku sagatavotību, vēsta The Times.

Krievu specdienesti izrādījuši interesi par operāciju “Interflex”, kas zināma kā 34000 jauno ukraiņu zaldātu treniņu un sagatavošanas programma, tāpēc Lielbritānija brīdināta par iespējamiem Krievijas dronu lidojumiem virs kara bāzēm. Tāpat arī zināms, ka krievu aģenti gan internetā, gan personīgi, vērsušies pie armēņu instruktoriem pēc informācijas. “Valdība ļoti nopietni uztver mūsu militāro iestāžu drošību. Pastāv virkne stingru pasākumu, lai aizsargātu mūsu cilvēkus un īpašumu,” ziņojumā vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

10:33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 584 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1180 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8417 tankus, 16 286 bruņutransportierus, 16 345 lielgabalus un mīnmetējus, 1138 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 910 zenītartilērijas iekārtas, 365 lidmašīnas, 326 helikopterus, 13 122 bezpilota lidaparātus, 2414 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 22 094 automobiļus un autocisternas, kā arī 2737 specializētās tehnikas vienības.

09:17. Aizvadītajā naktī Krievijas karaspēks pret mērķiem Ukrainā raidījis 24 trieciendronus "Shahed", un tos visus notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, pirmdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni raidīti no Krasnodaras novada un Kurskas apgabala. Tie notriekti virs Kijivas, Vinnicas, Kirovohradas, Poltavas, Dņipropetrovskas, Harkivas un Sumu apgabaliem.

08:55. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) samazinājusi Ukrainas kredītreitingu līdz selektīvam defoltam jeb "SD", šādu lēmumu skaidrojot ar kara skartās valsts nespēju veikt pašreizējo valsts obligāciju kupona jeb procentu maksājumu. Aģentūra Ukrainas kredītreitingu samazinājusi no "CC/C" līmeņa.

08:04. Samazinājies Latvijas iedzīvotāju atbalsts Ukrainas kara bēgļu uzņemšanai Latvijā, liecina SIA "Rait Custom Research Baltic" veiktā sabiedriskās domas aptauja, kas tapusi pēc Valsts kancelejas pasūtījuma.

Aptaujas dati rādi, ka mazāk nekā puse jeb 48% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem atbalsta Ukrainas kara bēgļu uzņemšanu Latvijā. 2024.gada martā tādu bija 60,1%, bet pērnā gada novembrī - 52%, liecinot, ka atbalsts pēc pacēluma martā ir statistiski nozīmīgi samazinājies un tagad ir līdzīgā līmenī kā pirms pusgada, norāda aptaujas veicēji.

07:10. Laikraksts "New York Times" ziņo, ka Ukraina šogad varēs izvietot tikai aptuveni 10 iznīcinātājus F-16. Medijs uzsver, ka prezidents Volodimirs Zelenskis savā paziņojumā neatklāja, cik F-16 tika piegādāts Ukrainai, un neprecizēja, vai tie jau ir veikuši kaujas misijas Ukrainā. Kāda amerikāņu amatpersona, vēloties palikt anonīma, atklāja, ka seši piloti ir veikuši izmēģinājuma lidojumus Ukrainas gaisa telpā. Kā ziņots, eksperti uzskata, ka apmācītu pilotu trūkums un ierobežots lidmašīnu daudzums ierobežos to tiešo ietekmi uz kaujas lauku.

00:10. Krievija radījusi viltus Ukrainas Aizsardzības ministrijas oficiālo lietotni Reserve+, kas paredzēta dienestā iesauktajiem, militārpersonām un rezervistiem, lai iegūtu privātu informāciju par Ukrainas pilsoņiem, ziņo pravda.com.ua.






Svarīgākais