Ukrainas kara 893. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:12]

© pexels.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 4. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:12. Medijs pravda.com.ua., atsaucoties uz Ukrainas armijas izplatīto informāciju, ziņo, ka Krievija kaujas operācijās Harkivas frontē iesaista ārvalstu brīvprātīgos, īpaši Ēģiptes pilsoņus

21:33. Kaujas laukā, aizstāvot Ukrainu, kritis Dmitro Sirmans, Čerņivcu pašvaldības domes deputāts, ziņo pravda.com.ua.

20:36. Ukraiņu piloti jau sākuši izmantot Ukrainai rietumvalstu nodrošinātos iznīcinātājus F-16, svētdien apliecināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs bieži dzirdējām vārdu "neiespējami", bet tomēr mēs padarījām iespējamu to, kas bija mūsu ambīcijas, mūsu aizsardzības nepieciešamība," Ukrainas Gaisa spēku dienā žurnālistiem sacīja prezidents.

"Un tagad tā patiešām ir realitāte mūsu debesīs - F-16 Ukrainā. Mēs to panācām. Es lepojos ar mūsu puišiem, kas kvalitatīvi apgūst šos lidaparātus un jau ir sākuši tos izmantot mūsu valsts labā," norādīja Zelenskis.

19:22. Ukrainas austrumos Doneckas apgabalā no četru teritoriālo kopienu apvidus, kas pakļauts intensīvām Krievijas karaspēka apšaudēm, varasiestādes plāno evakuēt 744 bērnus kopā ar ģimenēm, svētdien pavēstīja Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Vadims Filaškins.

18:44. Eiropas Padome bija pirmā organizācija, kas izslēdza Krieviju uzreiz pēc tās uzsāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, bet ir nepieņemami, ka Krievijas pilsoņi vai dubultpilsoņi joprojām tiek nodarbināti šajā organizācijā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda jaunā Latvijas vēstniece Eiropas Padomē Agnese Vilde.

Vilde uzsvēra, ka tas ir Eiropas Padomes reputācijas jautājums. Vēstnieces ieskatā, šāda situācija būtu jānovērš, tāpēc šo jautājumu viņa turpinās uzturēt darbakārtībā.

17:45. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) līdz šim sniegusi atbalstu vairāk nekā 26 000 Ukrainas bēgļiem, kuri patvērumu no kara bija raduši Latvijā, liecina NVA 2023.gada publiskā pārskata dati.

Kopumā no 2022.gada marta sākuma līdz 2023.gada beigām NVA atbalstu saņēma 26 106 Ukrainas iedzīvotāji. Līdz 2023.gada beigām nodarbinātības uzsākšanas pabalstu saņēma kopumā 14 018 Ukrainas iedzīvotāji, bet pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu - 320.

16:01. Plānotā ASV tālās darbības rādiusa raķešu izvietošana Vācijā ir nepieciešama kā "atturēšanas līdzeklis" pret Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, svētdien laikrakstā "Bild am Sonntag" publicētā viedokļrakstā pauda Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka.

"Cerības princips mūs nepasargās no Putina Krievijas," norādīja ministre. Vāciju var pasargāt tas, ka Berlīne pašlaik "investē savā drošībā un spēkā" - gan Eiropas Savienības un NATO, gan arī valsts līmenī, skaidroja Bērboka.

15:37. Naktī no 3. uz 4. augustu Krievijas armija uzbruka dzelzceļa infrastruktūrai Poltavas apgabalā, kā rezultātā vairāki uz Harkivu braucošie vilcieni mainīja maršrutus un kursēja ar ievērojamu kavēšanos, ziņo pravda.com.ua.

Šobrīd Valsts dzelzceļa operators Ukrainas dzelzceļš turpina likvidēt naktī notikušā Krievijas uzbrukuma radītos postījumus. Rezultātā aizkavējušies aptuveni 11 vilcieni.

13:45. Ukrainas parlamenta cilvēktiesību ombudsmens Dmitro Lubinecs lūdzis Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju un ANO fiksēt iespējamu ukraiņu gūstekņa nogalināšanu, svētdien vēsta "Radio Brīvība".

Starptautiskajās struktūrās ombudsmens vērsies saistībā ar tīmeklī publicēto fotogrāfiju, kurā redzams, iespējams, sakropļots ukraiņu karavīra līķis.

"Tīmeklī parādījusies fotogrāfija, kurā, iespējams, redzams ukraiņu karagūstekņa līķis, kam krievi nogriezuši galvu un ekstremitātes. Tas ir ne tikai Ženēvas konvencijas par izturēšanos pret karagūstekņiem pārkāpums, tā ir necilvēku uzvedība," platformā "Telegram" pauda Lubinecs.

12:18. Ukraiņu karavīri notriekuši visus piecus dronus "Shahed", ko naktī uz svētdienu uz Ukrainu bija raidījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

11:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 582 910 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1150 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8411 tankus, 16 255 bruņutransportierus, 16 276 lielgabalus un mīnmetējus, 1138 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 911 zenītartilērijas iekārtas, 363 lidmašīnas, 326 helikopterus, 13 103 bezpilota lidaparātus, 2412 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 22 006 automobiļus un autocisternas, kā arī 2734 specializētās tehnikas vienības.

09:05. Krievijas armija naktī no 3. uz 4. augustu pret Ukrainu raidīja četras raķetes un piecus bezpilota lidaparātus. Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notrieca visus Krievijas bezpilota lidaparātus, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Ukrainai izdevies atbrīvot vēl 23 bērnus, tostarp trīs bāreņus, no okupētajām Hersonas, Zaporižjas un Luhanskas apgabalu daļām, raksta pravda.com.ua. Hersonas apgabala valsts pārvaldes vadītājs Oleksandrs Prokudins ziņo: "Tagad bērni ir drošībā un saņem nepieciešamo medicīnisko un psiholoģisko palīdzību."

Labdarības organizācija "Save Ukraine" norāda, ka visi bērni ir piedzīvojuši smagus izaicinājumus, atrodoties Krievijas gūsta. Piemēram, kāds 18 gadus vecs jaunietis no Enerhodaras pilsētas Zaporižjas apgabalā bija aculiecinieks, kā krievu karavīri brutāli piekāva viņa tēvu, bijušo Zaporižjas atomelektrostacijas darbinieku. Tiklīdz jaunietis sasniedza pilngadību, pastāvēja risks, ka viņš piespiedu kārtā tiks iesaukts Krievijas armijā.







Pasaulē

Ziemeļatlantijas alianses rīcībā nav informācijas, kas liecinātu, ka Krievijas bezpilota lidaparāta avārija Latvijā būtu bijusi tīša, taču tā norāda, ka šīs darbības ir bezatbildīgas un bīstamas, aģentūrai Interfax-Ukraine sacīja NATO pārstāve Fara Dakhlala.

Svarīgākais