Pētījums: puse no demences gadījumiem pasaulē varētu nenotikt

© Pixabay

Gandrīz pusi no demences gadījumiem visā pasaulē varētu novērst vai aizkavēt, liecina jauns pētījums, kura ietvaros eksperti ir nosaukuši 14 riska faktorus izplatītās slimības attīstībai.

Tiek prognozēts, ka līdz 2050. gadam ar demenci slimo cilvēku skaits pasaulē gandrīz trīskāršosies (līdz 153 miljoniem), un pētnieki brīdina, ka tas rada strauji augošus draudus veselības un sociālās aprūpes sistēmām.

Tomēr medicīnas žurnālā "Lancet” publicētajā ziņojumā 27 pasaules vadošie demences eksperti secināja, ka var izvairīties vai aizkavēt daudz vairāk gadījumu, nekā tika uzskatīts iepriekš.

Pievēršoties 14 maināmiem riska faktoriem, sākot no bērnības un turpinot visu mūžu, varētu novērst vai aizkavēt 45% demences gadījumu, pat ja cilvēki dzīvo ilgāk, norādīja "Lancet” demences komisija.

Intervijā izdevumam "The Guardian” pētījuma vadošais autors profesors Gils Livingstons sacīja, ka kļūst arvien skaidrāks, ka miljoniem cilvēku var un vajadzētu darīt daudz vairāk, lai samazinātu demences risku.

Daudzi cilvēki visā pasaulē uzskata, ka demence ir neizbēgama, bet tā nav. Mūsu ziņojumā ir secināts, ka var ievērojami palielināt iespēju, ka demence neattīstīsies, vai palēnināt tās rašanos. Ir arī svarīgi uzsvērt, lai gan tagad mums ir pārliecinošāki pierādījumi, ka ilgākam riskam ir lielāka ietekme… nekad nav par agru vai par vēlu rīkoties," sacīja Livingstons.

Pamatojoties uz jaunākajiem pieejamajiem pierādījumiem, ziņojumā ir pievienoti divi riska faktori, kas saistīti ar 9% demences gadījumu. Apmēram 7% gadījumu ir saistīti ar augsta zema blīvuma lipoproteīnu jeb "sliktā" holesterīna līmeni pusmūžā, savukārt 2% gadījumu ir saistīti ar neārstētu redzes pasliktināšanos vēlāk dzīvē.

Šie jaunie riska faktori papildina „Lancet” komisijas 2020. gadā identificētos riska faktorus, kas kopā ir attiecināmi uz aptuveni 36% demences gadījumu, norāda Livingstons.

Tie ir zemāks izglītības līmenis, dzirdes traucējumi, augsts asinsspiediens, smēķēšana, aptaukošanās, depresija, fiziska neaktivitāte, diabēts, pārmērīga alkohola lietošana, galvas traumas, gaisa piesārņojums un sociālā izolācija.

Rakstot ziņojumu, eksperti sacīja: "Profilakses potenciāls ir augsts, un kopumā gandrīz pusi demences gadījumu teorētiski varētu novērst.”

Svarīgākais