PVO: ekstrēmā karstuma dēļ Eiropā ik gadu iet bojā 175 000 cilvēku

© Pixabay

Eiropā, kur temperatūra paaugstinās ātrāk nekā pārējā pasaulē, ārkārtējs karstums ik gadu nogalina vairāk nekā 175 000 cilvēku, atsaucoties uz Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas nodaļas paziņojumu, raksta "phys.org".

PVO atzīmē, ka temperatūra reģionā "paaugstinās apmēram divas reizes ātrāk nekā vidēji pasaulē". PVO Eiropas reģionā ietilpst 53 valstis, tostarp vairākas Vidusāzijas valstis.

Saskaņā ar PVO datiem, pēdējo divu desmitgažu laikā ar karstumu saistītā mirstība reģionā ir palielinājusies par 30 procentiem.

Temperatūras galējības saasina hroniskas slimības, tostarp sirds, asinsvadu un elpceļu slimības, ar garīgo veselību un ar diabētu saistīti apstākļi," apgalvo PVO reģionālais direktors Hanss Kluge.

Amatpersona piebilda, ka liels karstums īpaši var sagādāt problēmas gados vecākiem cilvēkiem un ir "papildu slogs" grūtniecēm.

PVO atzīmē, ka "karstuma stress", kas rodas, kad cilvēka ķermenis vairs nespēj uzturēt savu temperatūru, "ir galvenais ar klimatu saistītais nāves cēlonis" reģionā.

Saskaņā ar PVO datiem, ar karstumu saistīto nāves gadījumu skaits nākamajos gados globālās sasilšanas rezultātā tikai palielināsies.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Gutērešs jau iepriekš brīdināja, ka cilvēce cieš no "ārkārtējas karstuma epidēmijas", un aicināja rīkoties, lai ierobežotu klimata pārmaiņu pastiprināto karstuma viļņu ietekmi.

Svarīgākais