Talibi iznīcina iepriekšējās Afganistānas valdības diplomātiskos sasniegumus

© Pixabay

Afganistānas talibu valdība norobežojas no vairākām Afganistānas diplomātiskajām pārstāvniecībām ārzemēs, kā arī neatzīs ar Afganistānas iepriekšējo, Rietumu atbalstīto, valdību saistīto diplomātu izsniegtos dokumentus, otrdien pavēstīja Kabulas administrācija.

Kopš varas pārņemšanas Kabulā 2021.gadā šis ir kārtējais talibu mēģinājums pārņemt kontroli arī pār diplomātiskajām pārstāvniecībām.

Daudziem talibu līderiem ir noteiktas sankcijas, un neviena valsts neatzīst talibus par Afganistānas likumīgajiem valdniekiem.

Afganistānas vietu ANO joprojām ieņem iepriekšējā valdība, ko vadīja prezidents Ašrafs Gani.

Afganistānas Ārlietu ministrija paziņojumā platformā "X" norādīja, ka pārstāvniecību Londonā, Berlīnē, Bonnā, Beļģijā, Šveicē, Austrijā, Francijā, Itālijā, Grieķijā, Polijā, Austrālijā, Zviedrijā, Kanādā un Norvēģijā izsniegtie dokumenti vairs nav derīgi un ka ministrija "neuzņemas nekādu atbildību" par šiem dokumentiem.

Attiecīgie dokumenti ietver arī pases, un vīzas.

Ministrija norādīja, ka cilvēkiem šajās valstīs ir jāvēršas vēstniecībās un konsulātos, ko kontrolē talibu Afganistānas Islāma Emirāta valdība.

"Visi ārvalstīs dzīvojošie Afganistānas valstspiederīgie un ārvalstnieki var vērsties Afganistānas Islāma Emirāta politiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās citās valstīs, kas nav iepriekš minētās pārstāvniecības, lai saņemtu konsulāros pakalpojumus," teikts paziņojumā.

Talibi 2023.gada martā paziņoja, ka cenšas pārņemt kontroli pār vairākām Afganistānas vēstniecībām ārvalstīs.

Talibu galvenais preses sekretārs Zabihulla Mudžahids teicis, ka administrācija ir nosūtījusi diplomātus uz vismaz 14 valstīm.

Vairākas valstis, arī Pakistāna un Ķīna, saglabā aktīvas diplomātiskās misijas Afganistānā.

Svarīgākais