Tūkstošiem cilvēku Stambulā protestē pret likumprojektu, kas var novest pie klaiņojošu suņu masveida izkaušanas

© Unsplash

Demonstrācijas pret likumprojektu, kas tika ierosināts jūlija vidū, pēdējo nedēļu laikā ir notikušas gandrīz ik dienas, jo ierosinātais tiesību akts tiek virzīts cauri tiesu sistēmai, vēsta euronews.com

Tūkstošiem cilvēku vakar sapulcējās Stambulā, lai protestētu pret ierosinātajiem likumiem, jo kritiķi baidās, ka tas novedīs pie klaiņojošu suņu masveida nogalināšanas visā Turcijā.

Likumprojekta mērķis ir regulēt miljoniem klaiņojošo suņu valstī un padarīt ielas drošākas, taču dzīvnieku tiesību aizstāvji ir nobažījušies, ka daudzi dzīvnieki tiks vienkārši nogalināti vai nonāks pārpildītās patversmēs.

Valdība lēš, ka pa Turcijas ielām un lauku apvidiem klīst aptuveni četri miljoni suņu bez saimniekiem. Lai gan dzīvnieki lielākoties ir nekaitīgi, Stambulā un citur suņi ir uzbrukuši daudziem cilvēkiem, tostarp bērniem.

Ierosinātais tiesību akts nosaka, ka pašvaldībām ir jāsavāc klaiņojoši suņi un tie jāizmitina patversmēs, kur viņus plānots sterilizēt. Suņi, kuri ir nedziedināmi slimi, apdraud cilvēku veselību vai ir agresīvi, tiks iemidzināti.

Saskņā ar jauno likumu, vietējām pašvaldībām līdz 2028.gadam būtu jāizbūvē suņu patversmes vai jāuzlabo apstākļi esošajās.

Taču dzīvnieku tiesību aktīvisti uztraucas, ka dažas pašvaldības varētu nogalināt suņus, aizbildinoties ar slimībām, nevis piešķirt līdzekļus to pajumtei.

Valdība noliedz, ka likumprojekts var novest pie plašas dzīvnieku iznīcināšanas un valsts tieslietu ministrs sacīja, ka ikviens, kurš nogalinās klaiņojošu suni "bez iemesla", tiks sodīts.

Neskatoties uz spēkā esošajiem tiesību aktiem, kas nosaka, ka klaiņojoši suņi ir jānoķer, jāsterilizē un jāatgriež vietā, kur tika atrasti, šo noteikumu neievērošana pēdējos gados ir izraisījusi savvaļas suņu populācijas eksploziju, norāda dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācijas.

Jau rakstījām, ka Lielbritānija nesen izsludināja brīdinājumu ceļotājiem uz Turciju, norādot, ka klaiņojoši suņi bieži veido barus un var būt agresīvi. Tūristiem iesaka būt piesardzīgiem un netuvoties dzīvniekiem. Vairāk šeit.

Svarīgākais