Pensionāru Spānijā atzīst par teroristu un notiesā uz 18 gadiem cietumā

© Unsplash

Spānijas tiesa otrdien piespriedusi pensionāram Pompejo Gonsalesam Paskuālam 18 gadu cietumsodu par vēstuļbumbu nosūtīšanu premjerministram, kā arī ASV un Ukrainas vēstniecībām.

Gonsaless-Paskuāls, kurš iestājas pret Rietumu atbalstu Ukrainai pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma 2022.gada februārī, tika atzīts par vainīgu terorismā un sprāgstvielu izgatavošanā.

Pašizgatavotos spridzekļus Gonsaless-Paskuāls nosūtīja premjerministram Pedro Sančesam, aizsardzības ministrei Margaritai Roblesai, ASV un Ukrainas vēstniecībai, Spānijas ieroču uzņēmumam, kurš ražoja Ukrainai ziedotās granātas, un vienai no Spānijas armijas bāzēm.

Atverot vienu no vēstulēm, vieglus ievainojumus guva kāds Ukrainas vēstniecības darbinieks. Pārējos sūtījumus pārtvēra drošības dienesti.

Nacionālā tiesa, Spānijas augstākā krimināltiesu instance, atzinusi, ka 76 gadus vecais Gonsaless-Paskuāls vēlējies izraisīt Spānijas sabiedrībā pilnīgu sajukumu, lai piespiestu valdību, kā arī ASV un citas Spānijas teritorijā esošās organizācijas pārtraukt atbalsta sniegšanu Ukrainai.

Eksperts, kas pārbaudījis apsūdzētā datoru, konstatējis, ka viņš meklējis informāciju par sprāgstvielu izgatavošanu, kā arī apmeklējis Krievu propagandas vietnes.

Gonsalesa-Paskuāla mājās tika atrasti spridzekļu izgatavošanai nepieciešamie materiāli.

Gonsaless-Paskuāls tika aizturēts 2023.gada janvārī, un viņam tika piemērots pirmstiesas apcietinājums.

Taču šogad tiesnesis viņu atbrīvoja pret galvojumu, jo viņam vairs nebija iespēju iznīcināt pierādījumus, nepastāvēja briesmas, ka viņš varētu atkārtot noziegumu, un viņam nebija iepriekšējas sodāmības.

Tiesnesis arī konstatēja, ka "nekas neliecina" par Gonsalesa-Paskuāla sadarbību ar kādu "organizētu teroristu grupu".

Svarīgākais