Haizivīs pie Brazīlijas krastiem konstatēts kokaīns

© Unsplash

Tas var izklausīties pēc mazbudžeta filmas sižeta, bet zinātnieki ir atklājuši kokaīnu pie Brazīlijas krastiem nozvejotās haizivīs un viņi ir nobažījušies, ka tas varētu mainīt dzīvnieku uzvedību.

Pārbaudēs ar 13 haizivīm, kas iegūtas no ūdeņiem pie Riodežaneiro, atklāts, ka to visu aknās un muskuļos ir augsts izklaidējošās narkotikas līmenis. Jūras biologi, kas savus atklājumus publicēja žurnālā „Science of the Total Environment”, apgalvo, ka narkotikas, iespējams, nāk no pilsētas kanalizācijas sistēmas.

Tās tur varētu rasties no nelegālajām kokaīna rūpnīcām vai no narkotiku lietotāju ekskrementiem caur neattīrītiem notekūdeņiem.

Mazāk ticams avots ir kokaīna ķīpas, kuras narkotiku kontrabandisti savulaik pazaudējuši vai pametuši jūrā. Šī ir pirmā reize, kad brīvi peldošās haizivīs tiek atklāts kokaīns.

Zinātnieki un vides aktīvisti jau sen ir uzsvēruši naftas un mikroplastmasas bīstamību jūras dzīvībai, taču nelegālās narkotikas kļūst par jaunu draudu.

Britu zinātniece Reičela Anna Hausere-Deivisa un pētnieku grupas dalībniece no Osvaldo Krusa fonda Riodežaneiro sacīja, ka kokaīns, iespējams, ir kaitīgs haizivju veselībai. Tomēr nav zināms, vai narkotiku sagremošana padara dzīvniekus agresīvākus.

"Tā var būt, jo kokaīns ir vērsts uz smadzenēm un citiem dzīvniekiem ir novērota hiperaktīva un nepastāvīga uzvedība. Tā ir iespēja un ir nepieciešami turpmāki pētījumi," sacīja Osvaldo Krusa institūta ekotoksikologs Enriko Mendess Sadžoro.

13 haizivis visu savu dzīvi pavadījusas piekrastes biotopos un tāpēc, visticamāk, ir bijušas neaizsargātas pret cilvēku radīto piesārņojumu.

Kokaīna koncentrācija līdz pat 100 reizēm pārsniedza iepriekš konstatēto citos jūras dzīvniekos. Pētnieki savus atklājumus raksturoja kā "satraucošus" okeāna ekosistēmā.

Svarīgākais