Zelenskis atbild, vai viņš ir gatavs atdot teritorijas, lai glābtu cilvēkus

© Pixabay.com

“Ukraina cenšas glābt savu pilsoņu dzīvības, taču tas nenozīmē tās gatavību atdot trešdaļu savas teritorijas agresoram,” tā intervijā “BBC” teica Ukrainas prezidents, raksta unian.net.

"Tie, kas saka - kas jums ir svarīgāks - teritorija vai cilvēki? Kā jūs varat tā salīdzināt? Cilvēki ir svarīgi, bet tas nenozīmē, ka mēs varam krieviem atdot 30% no mūsu zemes," viņš teica.

Zelenskis uzsvēra, ka konflikta iesaldēšana ar agresora jau ieņemtās teritorijas saglabāšanu nav laba izeja no kara.

Vēl nesen Ukrainas prezidents noliedza sarunu iespējamību ar Krievijas prezidentu, tomēr tagad viņš apgalvo:

“Karstais kara posms Ukrainā var beigties līdz šī gada beigām. Ukraina gatavo atbildes plānu, kas tiks piedāvāts Krievijai.”

"Ja būsim vienoti un sekosim, piemēram, miera samita formātam, mēs varam beigt karsto kara posmu. Varam mēģināt to izdarīt līdz šī gada beigām. Plāns būs gatavs jebkurā gadījumā, bet plānam jābūt vienotam ar partneriem, lai neviens nespēlētos ar viņu iniciatīvām, lai izbeigtu karu,” teica Zelenskis.

Pēc Zelenska domām, kara beigas nenozīmē visu teritoriju iekarošanu ar spēku - pēc viņa teiktā, "diplomātijas spēks" var palīdzēt, taču Ukrainai joprojām ir jābūt spēcīgai kaujas laukā.

“Ieteicams neatkāpties, vajag palikt uz vietas! Ir jāsper daži soļi, kas vājinās Krieviju, lai viņa sāk atkāpties. Tas nenozīmē, ka ir jāatdod visas teritorijas tikai ar ieročiem,” viņš uzsvēra.

Tajā pašā laikā Zelenskis neizslēdza iespēju sarunām tieši ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Otrajā miera samitā - ja plāns ir pilnībā sagatavots un ja Krievija būs gatava runāt par šo plānu un vienoties par kara izbeigšanu saskaņā ar ANO Statūtiem un visu to radīto krīžu risinājumiem - mēs esam gatavi runāt kopā ar partneriem ar Krievijas pārstāvjiem, un vai tas būs Putins vai ne - kāda starpība,” apgalvoja Zelenskis.

Svarīgākais