Ukrainas kara 871. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:47]

© Unsplash

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 13. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:47. Sestdien Hersonas apgabalā apšaudes rezultātā slimnīcā ārkārtīgi smagā stāvoklī nogādāta 16 gadus veca meitene. Viņai amputēta roka, ziņo pravda.com.ua.

16:52. Krievijas uzbrukuma NATO gadījumā uz austrumiem caur Vāciju būtu jāpārvieto līdz 800 000 karavīru un ekipējuma, atsaucoties uz Vācijas armijas sadarbībā ar NATO partneriem veidoto plānu, vēsta laikraksts "Der Spiegel".

Bundesvērs kopā ar NATO sabiedrotajiem "Vācijas operatīvajā plānā" (OPLAN DEU) izstrādā shēmu militārā personāla pārvietošanai uz Austrumeiropu iespējama militārā konflikta starp aliansi un Krieviju gadījumā, liecina "Der Spiegel" rīcībā esošā informācija.

Krievijas uzbrukuma gadījumā NATO austrumu flangam trīs līdz sešu mēnešu laikā caur Vāciju būs jāpārvieto līdz 800 000 alianses karavīru, kā arī vairāk nekā 200 000 dažāda aprīkojuma vienību. Galvenais ceļš militārajam konvojam no rietumiem uz austrumiem būs autoceļš A2, kas ved no Oberhauzenes pilsētas Ziemeļreinā-Vestfālenē līdz Berlīnes apvedceļam.

15:01. UktrainasGalvenās izlūkošanas direktorāta vadītājs Kirilo Budanovs ir pārliecināts, ka tuvāko mēnešu laikā Krievija mēģinās uzbrukt Ukrainas teritorijai no ziemeļiem, vēsta pravda.com.ua.

14:44. Polijas aizsardzības budžets nākamgad pieaugs līdz 5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), intervijā televīzijas kanālam "Bloomberg" paziņoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, kurš arī apliecināja, ka Polija apsver iespējas notriekt Krievijas raidītās raķetes, kamēr tās vēl ir virs Ukrainas. Viņš sacīja, ka pašlaik Polijas aizsardzības budžets ir 4% no IKP, bet nākamgad sasniegs 5%. Sikorskis uzsvēra, ka Polija "vairs nav mūžīgā mierā pēc Aukstā kara", tādēļ palielina aizsardzības izdevumus līdz NATO augstākajam līmenim.

13:44. Čehijas vadītajā munīcijas iniciatīvā jūlijā un augustā Ukrainai tiks piegādāti 50 000 šāviņu mēnesī, bet no septembra līdz gada nogalei piegādes sasniegs 80 000 - 100 000 šāviņu mēnesī, paziņoja Čehijas prezidents Petrs Pavels.

12:40. Krievijai apšaudot apdzīvotas vietas Doneckas apgabalā, nogalināti seši Ukrainas civiliedzīvotāji un vēl 22 ievainoti, paziņoja reģionālās varasiestādes. Krievijas armija aizvadītajā diennaktī Doneckas apgabalā uzbruka 17 apdzīvotām vietām, nodarot postījumus 66 civiliem objektiem, kuru vidū ir 36 dzīvojamās mājas, informēja vietējā policija.

11:33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 557 770 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1120 iebrucēji.

10:41. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz sestdienu notriekuši četrus no pieciem Krievijas palaistajiem trieciendroniem, paziņoja Ukrainas gaisa spēki.

10:02. Vācijas kanclers Olafs Šolcs piektdien noraidīja bažas, ka plānotā ASV tāla darbības rādiusa raķešu izvietošana Vācijā varētu novest pie attiecību eskalācijas ar Krieviju, un sacīja, ka tās palīdzēs novērst karu. Šie ieroči ir paredzēti draudu atvairīšanai, sacīja Šolcs pēc tikšanās Berlīnē ar Japānas premjerministru Fumio Kisidu. "Mums vienmēr rūp kara novēršana," sacīja Šolcs. Vācija un ASV šonedēļ paziņoja par vienošanos no 2026.gada izvietot Vācijā ASV tāla darbības rādiusa raķetes. Šādu ieroču izvietošana Vācijā notiks pirmoreiz kopš Aukstā kara beigām.

09:09. Lai izvairītos no Ukrainas kara iesaldēšanas, Rietumiem ir jāpanāk darījums ar Krieviju par kara izbeigšanu, un tas visdrīzāk paredzēs Ukrainas austrumu teritoriju palikšanu Krievijas kontrolē, intervijā aģentūrai LETA norādīja par starptautisko attiecību ētikas filozofu dēvētais Londonas "King’s College" Kara pētījumu departamenta starptautisko attiecību profesors Mervins Frosts.

06:22. Lai izvairītos no Ukrainas kara iesaldēšanas, Rietumiem ir jāpanāk darījums ar Krieviju par kara izbeigšanu, un tas visdrīzāk paredzēs Ukrainas austrumu teritoriju palikšanu Krievijas kontrolē, intervijā aģentūrai LETA norādīja par starptautisko attiecību ētikas filozofu dēvētais Londonas "King’s College" Kara pētījumu departamenta starptautisko attiecību profesors Mervins Frosts.

"Domāju, ka šobrīd ir nepieciešama ļoti koordinēta rīcība, lai krievus atspiestu atpakaļ un piedāvātu viņiem darījumu. Tam ir jābūt, šādu karu nav iespējams pārtraukt bez darījuma. Nav tāpat kā Otrajā pasaules karā, kad vienīgais risinājums bija ienaidnieka pilnīga sagraušana, nebūt nav tāpat, un tas ir ļoti svarīgi," norādīja Frosts.

00:10. Ukraina ir iecerējusi šovasar no Rietumu partneriem saņemt 6 iznīcinātājus F-16, bet līdz gada beigām kopumā solīts līdz 20 lidmašīnām, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Saskaņā ar informāciju, militāro lidmašīnu izvietošanas procesu Ukrainā šobrīd apgrūtina rezerves daļu trūkums un valodas barjera starp ukraiņu pilotiem un viņu ārvalstu instruktoriem.

Saskaņā ar vienu no avotiem, Ukraina, visticamāk, spēs izveidot F-16 eskadru ar 15 līdz 24 lidmašīnām. Cits aģentūrai paziņoja, ka Kijeva šovasar plāno saņemt sešus F-16 un līdz gada beigām līdz divdesmit kaujas lidmašīnām.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais