VIDEO. Trīskājains lauva ar savu brāli pārpeld krokodilu pārņemtu upi

© Pixabay

Šonedēļ, kāda Grifitas un Ziemeļarizonas universitāšu kopīgā pētījuma ietvaros, ir dokumentēts divu lauvu brāļu rekordliels peldējums pāri krokodilu pārņemtai upei Āfrikā.

Dr. Aleksandrs Bračkovskis no Grifita Planetārās veselības un pārtikas drošības centra vadīja komandu, kas nofilmēja divu lauvu koalīciju, kas naktī šķērsoja Kazingas kanālu Ugandā.

Kā ziņo medijs „Science Daily”, viens no lauvām bija 10 gadus veca vietējā ikona vārdā Džeikobs, kurš kļuva slavens pārdzīvojot daudzus dzīvībai bīstamus incidentus, no kuriem vienā viņš pat zaudēja kāju.

Džeikobam ir bijis visneticamākais dzīves ceļojums un viņš patiešām ir kaķis ar deviņām dzīvībām," sacīja Dr. Bračkovskis.

"Es varu derēt, ka mēs skatāmies uz visas Āfrikas izturīgāko lauvu: viņu ir sadūris bifelis, viņa ģimeni noindēja malumednieki, kas viņu pašu reiz noķēra slazdā un arī kāju lauva zaudēja kārtējā malumedniecības mēģinājumā.

Fakts, ka viņam ar brāli vārdā Tibu ir izdevies izdzīvot tik ilgi šajā nacionālajā parkā, kurā ir ievērojams cilvēku spiediens un augsts malumedniecības līmenis, pats par sevi ir varoņdarbs - mūsu pētījumi liecina, ka lauvu populācija pēdējo piecu gadu laikā ir samazinājusies gandrīz uz pusi.

"Viņa pelde pāri kanālam ar lielu nīlzirgu un krokodilu blīvumu ir patiesi pārsteidzošs varoņdarbs," sacīja Dr. Bračkovskis.

Lielā pelde liek uzdot galveno jautājumu: kāpēc Džeikobs ar Tibu vispār riskēja, nakts laikā nopeldot vairāk nekā kilometru? "Visticamāk, brāļi meklēja mātītes," skaidro pētnieks.

"Konkurence par lauvenēm parkā ir sīva un, visticamāk, duets veica riskanto ceļojumu, lai nokļūtu pie mātītēm kanāla otrā pusē."

Šādas uzvedības novērojums ir tiešs simptoms dažiem Bračkovska iepriekšējiem pētījumiem, izceļot neparastās dzimumu attiecības lauvu populācijās.

"Džeikoba ​​un Tibu lielā pelde ir vēl viens svarīgs piemērs tam, ka dažām no mūsu vismīļākajām savvaļas sugām ir jāpieņem smagi lēmumi, lai atrastu mājas un dzīvesbiedrus pasaulē, kurā dominē cilvēki," sacīja Dr Bračkovskis.

Svarīgākais