Ukrainas kara 859. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:41]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 1. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:41. Turcija, Rumānija un Bulgārija pirmdien Melnajā jūrā uzsāka kopīgas atmīnēšanas operācijas, lai uzlabotu kuģošanas drošību.

Stambulas vadītās iniciatīvas, kas ir pirmā lielā Melnās jūras valstu kopīgā rīcība kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī, mērķis ir neitralizēt mīnas, kas dreifē noteiktos Melnās jūras apgabalos.

20:50. Laikraksta "The Washington Post" amerikāņu izdevuma rīcībā nonācis dokumenta, kurā teikts, ka laikā no 2023. gada aprīļa līdz 2024. gada aprīlim Belgorodas apgabalā uz robežas ar Ukrainu nokrita vismaz 38 bumbas Krievijas bumbas. Vismaz četras bumbas nokrita uz pašu Belgorodas pilsētu, reģionālo centru ar aptuveni 400 000 iedzīvotāju. Vēl septiņas tika atrastas priekšpilsētā.

19:35. Dņepro pilsētā joprojām turpinās cilvēku meklēšana, kuri, iespējams, atrodas zem drupām pēc apšaudes 28. jūnijā, vēsta pravda.com.ua.

18:29 Ukrainas Nacionālā gvarde saņēma pirmo bruņumašīnu SBA "Novator 2" partiju, ko ražojis privātuzņēmums "Ukrainian Armored Vehicles". Par to ziņots projektēšanas un ražošanas uzņēmuma Facebook lapā.

17:53Krievijas un Ukrainas karš turpinās un okupanti šodien jau 121 reizi mēģinājuši izlauzties cauri Ukrainas aizsardzības līnijai, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Harkivas virzienā aizsardzības spēki atvairīja 6 ienaidnieka uzbrukumus Glubokoe, Volčanskas un Liptsi apgabalos. Cīņas turpinās divos virzienos - situāciju kontrolē ukraiņu aizsargi.

Vēl 11 reizes krievi uzbruka Aizsardzības spēku pozīcijām Kupjanskas virzienā un 13 reizes Limanskas virzienā. Ģenerālštābs ziņoja arī par militāro sadursmju skaita pieaugumu Severskas virzienā - kopš dienas sākuma fiksēti 18 mēģinājumi izlauzties cauri Ukrainas karavīru aizsardzībai. Iebrucēji veica 11 uzbrukumus Belogorovkas apgabalā.

16:46 Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas speciālistu veiktā vērienīgā kiberuzbrukumā maija beigās, Krimā bez sakariem vēl joprojām palikuši vismaz 250 tūkstoši abonentu.

Kā aģentūrai UNIAN pastāstīja avots izlūkdienestā, Krievijas pakalpojumu sniedzēju pārstāvji to sauc par visspēcīgāko DDos uzbrukumu, ar kādu viņi jebkad ir saskārušies.

16:00. Krievijas Belgorodas apgabalā, kas atrodas pie robežas ar Ukrainu, traucēta elektroapgāde un gāzes padeve, kā arī bojātas telefona līnijas, pirmdien paziņojis Belgorodas gubernators Vjačeslavs Gladkovs.

15:15. Krievi nometuši aviobumbas uz skolu Harkivas apgabalā: izcēlies ugunsgrēks, raksta pravda.com.ua.

14:08. 1.jūlijā raķešu draudu dēļ Kijivā un vairākos citos ziemeļu reģionos tika izsludināta gaisa trauksme, raksta pravda.com.ua.

12:48. Krievijas karaspēkam pirmdien apšaudot Doneckas apgabala Ukrainskas pilsētu, nogalinātas divas sievietes un vēl astoņi cilvēki ievainoti, pavēstīja Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Vadims Filaškins.

Pēc viņa sniegtajām ziņām, pilsētas dzīvojamais rajons apšaudīts no daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām "Uragan". Nogalinātas divas sievietes 65 un 70 gadu vecumā. Pēc provizoriskās informācijas, nodarīti postījumi desmit daudzdzīvokļu namiem un administratīvajām ēkām.

12:02. Šonedēļ uz Kijivu dosies Dailes teātra dāvinājums - iestudējuma "Kaukāziešu krīta aplis" kostīmi un dekorācijas 60 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja teātra pārstāve Agnese Vārpiņa.

Dailes teātra izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" tiks pilnībā pārnesta uz Kijivas Drāmas un komēdijas teātra skatuves. Izrādes scenogrāfija, kostīmi un visi rekvizīti šī mēneša laikā tiks nodoti dāvinājumā Ukrainas kolēģiem, tāpēc tagad teātrī notiek dekorāciju un kostīmu sagatavošana transportēšanai. Visus mākslinieciskos izdevumus un dekorāciju pārvešanu sedz uzņēmums "Stiga RM". Kopīgā dāvinājuma vērtība sasniegs gandrīz 60 000 eiro.

11:24. Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma nogalināti jau vismaz 555 bērni, paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra. Vēl 1420 bērni ievainoti.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra norāda, ka šie dati nav galīgi, jo, turpinoties apšaudēm, nav iespējams pārbaudīt visu valsts teritoriju, īpaši uz laiku okupētās teritorijas.

10:43. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 543 810 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1110 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8099 tankus, 15 550 bruņutransportierus, 14 599 lielgabalus un mīnmetējus, 1111 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 874 zenītartilērijas iekārtas, 360 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 620 bezpilota lidaparātus, 2333 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 713 automobiļus un autocisternas, kā arī 2448 specializētās tehnikas vienības.

10:05. No pirmdienas līdz 31.decembrim līdzekļi, ko Latvijas iedzīvotāji taromātos ziedos Ukrainai, tiks novirzīti labdarības biedrībai "Tavi draugi" - humānās palīdzības nogādāšanai Ukrainā, informē biedrība.

Biedrība "Tavi draugi" humāno palīdzību sagādā pēc Ukrainas labdarības organizāciju un armijas daļu pieprasījumiem, sagatavo visu nepieciešamo dokumentāciju un nogādā kravas Ukrainā, nododot tās adresātiem paši vai ar partnerorganizāciju starpniecību. Humānā palīdzība tiek sūtīta civilo un no okupētajām teritorijām evakuēto iedzīvotāju vajadzībām, kā arī slimnīcām, kara hospitāļiem un Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

09:03. Sarunas ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu ir iespējamas, tomēr tikai izmantojot starpniekus, intervijā ASV laikrakstam "Philadelphia Inquirer" paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Iepriekš viņš ne reizi vien uzsvēris, ka sarunas ar Putinu nav iespējamas. Ukrainas prezidents intervijā norādīja, ka vienīgā sarunu iespēja ar Krievijas diktatoru ir izmantojot starpniekus, kā tas tika darīts, apspriežot Melnās jūras labības koridoru.

08:04. Samazinoties Ukrainas bēgļu plūsmai, turpmāk Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pakalpojumus Ukrainas civiliedzīvotājiem Rīgā turpinās sniegt četrās pārvaldes teritoriālajās nodaļās - Rīgas 1. nodaļā, Rīgas 2. nodaļā, Rīgas 3. nodaļā un Rīgas 4. nodaļā, informē pārvalde.

Pakalpojums tiks sniegts "dzīvās rindas" kārtībā, klientiem vēršoties pie pārvaldes klientu apkalpotājiem nodaļu informācijas centros.

07:07. Krievijas gaisa triecienā pasta nodaļai Harkivā svētdien gāja bojā viens cilvēks un tika ievainoti desmit, kuru vidū ir astoņus mēnešus vecs bērns, paziņoja Valsts ārkārtas situāciju dienests.

Harkivā gaisa trieciena rezultātā svētdienas pēcpusdienā kompānijas "Nova pošta" filiāles teritorijā izcēlās ugunsgrēks. Pēc glābēju sniegtās informācijas, trieciena rezultātā nodega astoņas kravas automašīnas. Tāpat bojātas sešas kravas automašīnas, trīs ražošanas un noliktavu ēkas un medicīnas iestāde.

00:00. Nīderlandes premjerministrs Marks Rite, kurš šonedēļ tika apstiprināts NATO ģenerālsekretāra amatā, atvadu runā Nīderlandes parlamentam svētdien aicināja turpināt atbalstu Ukrainai.

Nīderlandes premjerministrs sacīja, ka, tikai ieskatoties pasaules kartē, ir skaidrs, ka "mēs esam stiprāki kopā nekā atsevišķi."

Eiropā notiekošajam karam vajadzētu motivēt Nīderlandes pilsoņus turpināt atbalstīt Ukrainu - "lai tur būtu miers un lai drošība būtu šeit", viņš teica.

Rite tiek uzskatīts par ļoti pieredzējušu politiķi, jo īpaši ārlietu jautājumos.