Ukrainas kara 858. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:55]

Mākslīgā intelekta veidots attēls © Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 30. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:55. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Ukraina turpinās runāt ar saviem partneriem, lai panāktu "drosmīgus lēmumus", kas tai nepieciešami savu pilsētu aizsardzībai. Viņš uzsvēris, ka Ukrainai jāspēj dot triecienu Krievijas militārajai infrastruktūrai un lidlaukiem Krievijā, atsaucoties uz Zelenska ikvakara videouzrunu tautai, vēsta medijs "Ukrainska Pravda"

"Jo ātrāk pasaule mums palīdzēs tikt galā ar Krievijas kaujas lidmašīnām, kas palaiž šīs bumbas, jo ātrāk mēs varēsim uzbrukt Krievijas militārajai infrastruktūrai un militārajiem lidlaukiem [Krievijā], jo tuvāk mēs būsim īsts miers," sacīja Zelenskis.

19:31. Krievija ar vadāmajām aviācijas bumbām veikusi triecienu pa Harkivas pilsētu, kā rezultātā ir gājis bojā cilvēks un vēl deviņi, tostarp mazulis, tika ievainoti, savā "Telegram" kanālā paziņojis apgabala militārās pārvaldes vadītājs Oļehs Siņehubovs.

Saskaņā ar paziņojumu, aviācijas bumbas trieciena rezultātā tika nopostīta pasta nodaļa un iznīcinātas septiņas automašīnas.

Ugunsgrēks ir ierobežots.

17:44. Prezidents Volodimirs Zelenskis uzskata, ka neatgriezenisku zaudējumu attiecība starp ukraiņiem un krieviem kaujas laukā tagad ir 1 pret 6, Ukrainas augstākā amatpersona sacīja intervijā ASV laikrakstam "The Philadelphia Inquirer".

"Tiešām, viņiem ir daudz lielāks iedzīvotāju skaits, bet mēs rūpējamies par saviem karavīriem vairāk [nekā viņi]. Uz katriem sešiem Krieviem, šodien [kaujas laukā] iet bojā viens ukrainis.

Nē, es neapgalvoju, ka mums ir jācīnās līdz galam un ka mums ir pietiekami daudz cilvēku. Es tikai gribēju jums paziņot, ka visas šīs diskusijas par milzīgu cilvēku skaitu, miljoniem krievu... Jā, tās ir pareizas, taču karš ir tehnoloģisks, un tas, kuram piederēs vairāk tehnoloģiju, gūs virsroku," sacīja Zelenskis.

16:27. Agresorvalsts Krievija nelikumīgi tur vairāk nekā 14 000 Ukrainas pilsoņu, un darbs pie viņu atgriešanas ir visgrūtākais, Kijivā notikušajās Lūgšanu brokastīs sacīja Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs.

"Panākot trīs kategoriju Ukrainas pilsoņu - bērnus, karagūstekņus un civiliedzīvotājus - atgriešanos mājās tieši ar civiliedzīvotājiem tas ir visgrūtākais darbs," viņš sacīja, komentējot desmit Ukrainas pilsoņu atgriešanos no Krievijas gūsta.

Cilvēktiesību komisārs paskaidroja, ka civiliedzīvotāju gadījumā runa nav par apmaiņu, kā tas ir karagūstekņu gadījumā, bet gan tieši par atgriešanos.

"Mēs nevaram viņus mainīt, mums nav nekādas tiešas papildu ietekmes uz Krieviju. Mums nav pat juridiskā pamata, uz kura balstoties, mēs varam veikt šo procesu," viņš paskaidroja.

15:26. Pieaudzis cietušo un bojāgājušo skaits pēc Krievijas trieciena Viļņaņskas pilsētai Zaporižjes apgabalā 29. jūnijā, ziņo medijs "Ukrainska Pravda";

Krievijas triecienā cieta 45 cilvēki, no kuriem 7 gāja bojā, tajā skaitā trīs vīrieši, sieviete un trīs bērni. Deviņi no 36 ievainotajiem ir bērni.

Vietējo varasiestāžu paziņojumā minēts, ka Krievijas raķetes sabojājušas 2 augstceltnes, 12 komerctelpas un iznīcinājušas 7 automašīnas.

14:03. Šīs nedēļas laikā vien Krievija pret Ukrainu ir izmantojusi vairāk nekā 800 vadāmas aviācijas bumbas, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ukrainai nepieciešami nepieciešamie spēki un līdzekļi, lai iznīcinātu šo bumbu nesējus, galvenokārt uzbrukuma lidmašīnas Krievijaā, kur tās ir izvietotas. Šis solis ir vajadzīgs.

Uzbrukumu uzsākšana no liela attāluma un uzlabota pretgaisa aizsardzība ir pamats ikdienas Krievijas terora apturēšanai. Esmu pateicīgs visiem partneriem, kuri to saprot," minēts Zelenska paziņojumā.

12:29. Latvijas valdība nākamnedēļ lems par kārtējās Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotās palīdzības sūtījuma nodošanu Ukrainai, un šoreiz ukraiņiem plānots nosūtīts 87 dažādus transportlīdzekļus un citu ekipējumu.

Ukrainas valsts robežsardzes dienestam, Ukrainas Aizsardzības ministrijai un Ukrainas valsts armijai plānots nodot 87 dažādas automašīnas, motociklus un kvadraciklus. Tāpat ukraiņiem nodos ķiveres, riepas, diskus, ģeneratorus, mobilo dīzeļdegvielas uzglabāšanas un uzpildes sistēmu.

Manta ir lietota, bet to tehniskais stāvoklis ir apmierinošs. Transportlīdzekļi ražoti laikā no 2003. līdz 2014. gadam. Ekipējuma nodošana Ukrainai neietekmēs Valsts robežsardzes sniegto uzdevumu izpildes nepārtrauktību, pieejamību un kvalitāti, uzsver IeM.

11:19. Krievijas spēki 29. jūnijā vērsa triecienus pret 106 ukraiņu apdzīvotām vietām un 181 infrastruktūras objektu, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministriju, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Krievijas spēki uzbruka Ukrainai, izmantojot dažāda veida ieročus: mīnmetējus, tankus, artilēriju, daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmas, bezpilota lidaparātus, pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas un taktiskās lidmašīnas.

Ir bojāgājušie un cietušie civiliedzīvotāju vidū, un joprojām tiek apkopota informācija par precīzu viņu skaitu.

09:57. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 542 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1140 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8080 tankus, 15 524 bruņutransportierus, 14 533 lielgabalus un mīnmetējus, 1110 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 873 zenītartilērijas iekārtas, 360 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 584 bezpilota lidaparātus, 2331 spārnoto raķeti, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 643 automobiļus un autocisternas, kā arī 2448 specializētās tehnikas vienības.

08:56. Uz laiku okupētajās Luhanskas apgabala teritorijās tā dēvētās vietējās varas iestādes maina likumdošanu, lai nodotu mājokļus "bez saimnieka" drošības spēkiem un migrantiem no Vidusāzijas, paziņojis Ukrainas Nacionālais pretošanās centrs.

Mājokļi, kurus krievi atzinuši par "bez saimnieka", galvenokārt tiks nodoti "varas bloka" darbiniekiem, sociālajiem darbiniekiem, kā arī iedzīvotājiem, kuri zaudējuši mājokli un reģistrēti kā tādi, kuriem nepieciešams mājoklis.

Krievi praktizē piespiedu izlikšanu no mājokļiem, kas atrodas tuvu frontes līnijai, lai izmantotu civilās ēkas militārpersonu izmitināšanai.

00.00. Kopumā 30 000 kvadrātkilometru Ukrainas kontrolētajā teritorijā ir pasludināti par brīviem no sprādzienbīstamiem priekšmetiem. Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tie ir 17% teritorijas, kas iepriekš bija pasludināta par sprāgstvielu piesārņotu.

Visvairāk mīnu joprojām ir Hersonas, Harkivas un Mikolajivas apgabalos. Šajos reģionos kopumā notikuši aptuveni 50% no visiem civiliedzīvotāju negadījumiem saistībā ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem.