Ukrainas kara 850. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:33]

© unsplash.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 22. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:33. Krievijas uzbrukumos Ukrainas otrai lielākajai pilsētai Harkivai sestdien nogalināti trīs cilvēki un 29 ievainoti, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs platformā "Telegram" norādīja, ka krievi ar vadāmām bumbām trāpīja dzīvojamajai ēkai.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis publicēja sociālajos tīklos attēlu, kuros redzams ēka, kurai sagruvusi fasāde, un sprādziena radīta bedre pie ēkas. Glābēji joprojām strādā pie gruvešu novākšanas.

19:28. Maskavas militārā tiesa piespriedusi 15 gadus vecam skolēnam piecus gadus nepilngadīgo kolonijā par skrejlapu izplatīšanu, kurās kritizēts Krievijas diktators Vladimirs Putins, ziņo radiostacija "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

15 gadus vecais Arsēnijs Trubins no Orlas apgabala tika apsūdzēts par ekstrēma satura propagandas materiālu izplatīšanu. Izmeklētāji apgalvoja, ka viņš darbojies pret Kremli noskaņotā Ukrainas pusē karojošā krievu brīvprātīgo leģiona "Brīvā Krievija" uzdevumā. Pusaudzis metis pastkastēs skrejlapas ar Putina attēlu un uzrakstu "Vai jums vajadzīgs šāds prezidents?".

18:04. Partijas "Reform UK" līdera Naidžela Farāža izteikumi, ka Rietumi izprovocēja Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, ir pilnīgi nepareizi un nāk par labu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.

Farāžs intervijā raidorganizācijas BBC raidījumā "Panorama" sacīja, ka karš, protams, ir Putina vaina, bet piebilda, ka Eiropas Savienības (ES) un NATO paplašināšanās deva Putinam iemeslu apgalvot krievu tautai, ka tā atkal tiek apdraudēta, un doties karā.

Farāža izteikumi izpelnījušies plašu kritiku. Iekšlietu ministrs Džeimss Kleverlijs sacīja, ka Farāžs atkārto Putina "zemisko attaisnojumu" karam, un leiboristi nodēvēja Farāžu par nederīgu jebkādam politiskam amatam.

Komentējot Farāža izteikumus, Sunaks uzsvēra, ka tie ir pilnīgi nepatiesi un spēlē par labu Putinam. "Runa ir par cilvēku [Putinu], kurš izmantoja nervu aģentu Lielbritānijas ielās, kurš slēdz darījumus ar tādām valstīm kā Ziemeļkoreja," sacīja Sunaks, uzsverot, ka šāda veida attieksme ir "bīstama Lielbritānijas drošībai, mūsu sabiedroto drošībai, kas paļaujas uz mums, un tikai vēl vairāk iedrošina Putinu," sacīja Sunaks.

17:03. Krievijas uzbrukumos Ukrainas otrai lielākajai pilsētai Harkivai sestdien nogalināti divi cilvēki un 15 ievainoti, paziņojis Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs.

Viņš platformā "Telegram" norādīja, ka krievi ar vadāmām bumbām trāpīja dzīvojamajai ēkai.

16:14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 533 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1110 iebrucēji.

14:01. Dienvidkorejā sestdien ieradies ASV aviācijas bāzeskuģi "Theodore Roosevelt", lai piedalītos militārajos manevros "Freedom Edge".

"Theodore Roosevelt" kaujas grupa ieradās Pusanā dienu pēc tam, kad Dienvidkoreja izsauca Krievijas vēstnieku, lai izteiktu protestu par Krievijas un Ziemeļkorejas noslēgto vienošanos, kas paredz savstarpēju palīdzību kara gadījumā. Seula paziņoja, ka šī vienošanās apdraud tās drošību, un pavēstīja, ka apsvērs ieroču piegādi Ukrainai.

12:01. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz sestdienu notriekuši 12 no 16 krievu raķetēm un visus 13 trieciendronus, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

11:05. Krievija naktī uz sestdienu veikusi plašu uzbrukumu enerģētikas infrastruktūrai valsts rietumos un dienvidos, paziņojusi Kijiva.

"Tika bojātas elektropārvades sistēmas uzturētāja "Ukrenergo" iekārtas objektos Zaporižjas un Ļvivas apgabalos," paziņoja Enerģētikas ministrija, piebilstot, ka Zaporižjas apgabalā ievainoti un hospitalizēti divi darbinieki.

Ministrija norādīja, ka šis bija "astotais masveida kombinētais uzbrukums enerģētikas infrastruktūras objektiem" pēdējo trīs mēnešu laikā.

09:22. Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Ollongrena piektdien paziņoja, ka Nīderlande kopā ar kādu citu valsti piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot", vēsta Nīderlandes ziņu aģentūra ANP.

Ollongrena nenosauca otru valsti, piebilstot, ka tai pašai būtu par to jāpaziņo.

Paredzēts, ka sistēmu Ukraina saņems tuvākajās dienās.

00:10. Ukrainas karavīri nodarījuši lielus zaudējumus Krievijas armijai Harkivas apgabalā un izjaukuši viņu plānus ieņemt Borovas (Harkivas apgabals) apmetni, ziņo pravda.com.ua.

Andris Jusovs, Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas (DIU) pārstāvis, medijiem norāda, ka Ukrainas spēki izjaukuši Krievijas plānus un nodomus Harkivas apgabala ziemeļos, liekot tiem pārdislocēt rezerves, tostarp no citām teritorijām. "Tas norāda uz lieliem zaudējumiem un ka situācija noteikti nenotiek saskaņā ar iepriekš minēto, viņu plānoto."

Juvos min, ka situācija uz Ukrainas ziemeļu robežas joprojām ir ļoti saspringta un bīstama.








Svarīgākais