"Izmisuma vizīte". “Time” novērtē Putina brauciena uz Phenjanu sekas

© Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizīte Ziemeļkorejā vairāk izskatās pēc izmisuma, nevis attiecību dibināšanas ar sabiedroto, raksta izdevums “Time”.

Izdevums norāda, ka šī ir Putina otrā vizīte KTDR viņa valdīšanas 24 gadu laikā. Pirmā notika tālajā 2000. gadā, kad pašreizējais Ziemeļkorejas valdnieks vēl mācījās Šveices internātskolā, un valsti vadīja viņa tēvs.

Lai gan gan Krievija, gan Ziemeļkoreja oficiāli noliedz ieroču darījuma esamību, kura sekas ir Ukrainas pilsētu iznīcināšana un ukraiņu karavīru nogalināšana frontē, vienlaikus tiek atzīmēts, ka šis nolīgums ir būtiski uzlabojis KTDR ekonomisko situāciju - apmaiņā pret raķetēm un šāviņiem tā no Krievijas saņem degvielu, pārtiku un militārās tehnoloģijas.

Ekonomiskās situācijas uzlabošanās KTDR ir padarījusi Phenjanu agresīvāku pret Dienvidkoreju, kas izpaužas vairākos nesenos robežincidentos, turklāt sankciju mīkstināšana, ko Krievija iepriekš ir turējusi kopā ar pārējo pasauli, tagad novērš nepieciešamību Kimam Čenunam meklēt sapratni ar ASV un piekāpties Rietumiem.

Kā atzīmē “Time”, no Putina viedokļa visas problēmas, ko Krievijas un Korejas sadarbība rada Rietumiem un to sabiedrotajiem, ir pozitīvas.

Tomēr Putina vizīte Phenjanā Krievijai rada zināmus riskus, jo tā draud pasliktināt attiecības ar Maskavas galveno politisko un ekonomisko partneri Ķīnu. Kā vēsta “Time”, Putins Phenjanā vēlējies ierasties jau pērn, kad bija vizītē Pekinā, taču ķīnieši viņam neatlaidīgi skaidrojuši, ka to nedrīkst darīt.

Kā atzīmē izdevuma autori, Ķīnas valdnieks Sji Dzjiņpins cer stiprināt savu valsti kā leģitīmu globālu spēku. Pēdējā lieta, kas Sji šobrīd ir vajadzīga, ir kļūt par trešo Indo-Klusā okeāna reģiona “ļaunuma trīsstūra ass” dalībnieku.

Turklāt Ķīna kopumā nav apmierināta ar to, kāda ir Ziemeļkoreja tās pašreizējā formā, taču pacieš tās pastāvēšanu tikai tāpēc, ka iespēja apvienot Korejas pussalu Seulas pakļautībā un kopīgas robežas rašanos ar tiešo ASV sabiedroto Pekinai šķiet daudz sliktāks risinājums.

"Ķīnieši, iespējams, ir noguruši vai samulsuši, ka Ziemeļkoreja un Krievija tuvojas pārāk tuvu," saka Daniels Pinkstons, Austrumāzijas eksperts no Trojas universitātes Seulā.

Tajā pašā laikā Pinkstons piebilst, ka paziņotā "visaptverošā stratēģiskā partnerība" starp Krievijas Federāciju un KTDR ne tikai kaitina Pekinu, bet pašai par sevi tai nav cita stingra pamata, izņemot situācijas ieguvumus abām pusēm.

"Diktatori vienmēr var lauzt savas saistības, tāpēc viņi nav uzticami partneri. Krievija un Ziemeļkoreja ir pazemotas valstis, taču tām nav citu kopīgu vērtību, kā vien vēlme atcelt pasaules kārtību," žurnālistiem sacīja analītiķis.