ASV reaģē uz Putina "miera plānu" Ukrainā

© Pixabay.com

Amerikāņi norāda, ka Krievija un tās augstākās varas iestādes nav gatavas "nopietnām, apzinīgām sarunām", raksta dialog.ua.

Vašingtona reaģēja uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina tā dēvēto "miera plānu" karam Ukrainā, kā arī nosacījumiem, ko viņš izvirzīja Kijivai.

ASV Valsts departamenta spīkers Metjū Millers kritizēja Putina prasības Ukrainas armijai “atkāpties” no Zaporižjas un Hersonas un atteikties no visām Krievijas bruņoto spēku okupētajām suverēnām teritorijām. ASV diplomātiskā dienesta pārstāvis atzīmēja Krievijas negatavību nopietnām diskusijām par mieru Ukrainā.

"Neviena atbildīga valsts nevar teikt, ka tas ir saprātīgs pamats mieram. Tas ir pretrunā ANO Statūtiem, elementārajai morālei un veselajam saprātam," sacīja Millers.

ASV ārpolitikas departamenta spīkers Putina neseno paziņojumu par karu Ukrainā nodēvēja par "vēl vienu maksimālistisku paziņojumu".

"Krievijas Federācija nav gatava nekādām nopietnām, labticīgām sarunām, un tās rīcība to padara īpaši acīmredzamu, jo tā turpina bombardēt kritisko infrastruktūru Ukrainā, apdraudot kuģus Melnajā jūrā un piespiedu kārtā pārvietojot desmitiem tūkstošu ukraiņu bērnu,” viņš uzsvēra.

Putins kā nosacījumu miera sarunu uzsākšanai pieprasīja Ukrainai izvest karaspēku no Doņeckas, Luganskas, Zaporižjas un Hersonas apgabaliem, kā arī Kijivas atteikšanos iestāties NATO.

Svarīgākais