Zelenskis atklāj, kāpēc izgāzās sarunas ar Krieviju 2022. gadā

© Pixabay.com

Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis atbildēja uz jautājumu, kāpēc sarunas ar Krieviju Stambulā cieta neveiksmi 2022. gadā, raksta unian.net.

"Ultimāti nav sarunas. Viņi aplenca mūsu galvaspilsētu, daudzus mūsu valsts reģionus un uzstādīja ultimātus, kas, starp citu, daudz neatšķiras no Putina pēdējiem "piedāvājumiem" pirms divām dienām. Viņam nav nekādu priekšlikumu, viņam ir tikai ultimāts," sacīja Zelenskis pēdējā preses konferencē pēc Globālā miera samita Šveicē 16. jūnijā.

Pēc Ukrainas prezidenta teiktā, ultimāti Putinam dod iespēju paņemt nepieciešamos pārtraukumus militārpersonu apmācībai, jo "viņš ir pazaudējis apmācītu armiju".

"Ja godīgi, Minskas vienošanās arī bija ultimāts, un konflikts tika iesaldēts. Tas ir fakts, ka viņam bija vajadzīga šī pauze, lai sagatavotos pilna mēroga iebrukumam," piebilda Zelenskis.

Iepriekš laikraksts “The New York Times” publicēja neīstenotu Ukrainas un Krievijas vienošanos, kas varēja tikt parakstīta 2022. gada aprīlī.

Tika ziņots, ka dokumenti sastādīti pēc sarunām, kas notika vairākas nedēļas pēc kara sākuma, no 2022. gada februāra līdz aprīlim.

Starp līguma nosacījumiem bija Ukrainas neitrāls statuss, oficiālā krievu valoda un visu sankciju atcelšana pret Krieviju.