Ukrainas kara 843. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:30]

© Unsplash

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 15. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:30. Somijas prezidents Aleksandrs Stubs uzskata, ka, pateicoties Rietumu sabiedroto atbalstam, Ukraina šobrīd ir labākā pozīcijā, lai sāktu miera sarunas, nekā tas bija pirms dažām nedēļām, raksta pravda.com.ua.

20:37. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka Miera samitā saskaņotais rīcības plāns tiks darīts zināms Krievijas Federācijas pārstāvjiem, lai otrajā Miera samitā varētu fiksēt patiesās kara beigas, raksta pravda.com.ua.

19:16. ASV pilnībā atbalstīs Ukrainas un globālus centienus panākt 'taisnīgu un ilgstošu mieru", miera samita Šveicē laikā Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim apliecināja ASV viceprezidente Kamala Herisa.

17:17. ES Augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels Krievijas līdera Vladimira Putina prasības nosauca par nepieņemamām, atgādinot, ka patiesībā viņu neinteresē miers, raksta pravda.com.ua. Kremļa vadītājs piektdien izsapņoja jaunus “nosacījumus miera sarunu sākšanai”: Ukrainas karaspēkam jāatkāpjas no visas četru Ukrainas reģionu teritorijas, bet Kijivai jāpaziņo, ka neplāno pievienoties NATO.

16:17. Šveices federālās padomes priekšsēdētāja Viola Amgerda uzskata, ka Ukrainai un Krievijai kādā brīdī būs jāveic tiešas sarunas, un starptautiskajai sabiedrībai tam ir jāsagatavo augsne, ziņo pravda.com.ua.

15:00. Situācija ir vissaspīlētākā Pokrovskas virzienā, tur notiek vissīvākās kaujas, raksta pravda.com.ua.

13:45. Miera samita laikā ASV paziņo par vairāk nekā 1,5 miljardu dolāru piešķiršanu Ukrainas enerģētikas sektoram, raksta pravda.com.ua.

11:50. Čehijas iniciatīvā ārpus Eiropas Savienības (ES) iepirktās munīcijas pirmās partijas tuvāko dienu laikā nonāks Ukrainā, paziņoja Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis. Intervijā radiostacijai "Radio Brīvība" komentējot Čehijas iniciatīvas progresu, Lipavskis sacīja, ka "pirmās munīcijas partijas Ukrainā nonāks tuvāko dienu laikā", bet kopumā šogad Prāga varēs iepirkt un nepārtraukti piegādāt Kijivai "būtisku munīcijas daudzumu". "Iniciatīvā ir apņēmušās piedalīties 20 valstis. Piecas no tām jau ir nosūtījušas naudu, un tagad mēs varam noslēgt līgumus un iegādāties munīciju no dažādām valstīm un pēc tam nosūtīt to Ukrainai, lai tā varētu likumīgi aizsargāties pret Krievijas agresiju," viņš piebilda.

10:30. Eiropas Savienība (ES) piektdien nesaskaņoja 14.sankciju paketi pret Krieviju Vācijas iebildumu dēļ, paziņoja ES diplomāti. Vācija aizkavēja šo sankciju pieņemšanu, bažījoties par to ietekmi uz savu rūpniecību un mazajiem uzņēmumiem.

09:55. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 525 150 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1090 iebrucēji.

09:15. Eiropas Savienības (ES) 27 dalībvalstu vēstnieki piektdien "principā vienojās" par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu un Moldovu 25.jūnijā, paziņoja ES prezidējošša valsts Beļģija. "Vēstnieki principā vienojās par sarunu ietvariem Ukrainas un Moldovas iestāšanās sarunām. [ES] Beļģijas prezidentūra sasauks pirmās starpvaldību konferences 25.jūnijā," teikts paziņojumā.

00:10. Ukrainas Augstākās Radas cilvēktiesību komisārs Dmitro Ļubinecs Krievijas ombudes Tatjanas Moskaļkovas uzrunu pirms Miera samita, kurā viņa lūdz sadarbību ieslodzīto apmaiņā, raksturojis kā provokāciju.

14. jūnija vakarā Moskaļkova publiskoja sarakstu ar 430 ukraiņu karavīriem, kuri "ir gatavi tuvākajā laikā atgriezties mājās, ja Ukrainas puse piekritīs viņus uzņemt apmaiņā pret Krievijas karavīriem".

Ukrainas komisārs atbildēja, sakot, ka ir pārsteigts par šādām ziņām, jo vēstules no Krievijas karagūstekņiem tika nodotas tajā pašā dienā. Taču Krievija 14. jūnija sarunā neizteica lūgumus par savu karavīru repatriāciju.

"Tāpēc es uzskatu, ka šādi Krievijas puses paziņojumi Miera samita priekšvakarā nav nekas vairāk kā provokācija," Ļubinecs paziņoja savā kanālā vietnē "Telegram".

Pasaulē

Putina pompozā vizīte Phenjanā pie diktatoru cunftes kolēģa Kima Čenuna iezīmē ne vairāk un ne mazāk kā jaunu lappusi cilvēces vēsturē. Skaidri, bez aizplīvurojumiem tiek pasaulei demonstrēta jaunā konstrukcija: Krievijas – Ziemeļkorejas ass. Parakstot “visaptverošas stratēģiskās partnerības” līgumu, abi diktatori it kā nostājas kopā ar mugurām pret pārējo naidīgo cilvēci, kura it kā grib viņiem atņemt smagā, asiņainā cīņā iegūto varu.

Svarīgākais