Atklājušās šausminošas detaļas par Mariupoles ieņemšanu

© Pixabay.com

Mariupoles 85 dienu aplenkuma laikā 2022. gadā Krievija kara sākumā "apzināti" izmantoja "bada taktikas modeli", ko var pielīdzināt kara noziegumam, liecina jauna Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT) iesniegtā analīze, raksta britu laikraksts "The Guardian".

Dokumentus tiesai Hāgā nogādāja “Global Rights Compliance” juristi, kas sadarbojās ar Ukrainas valdību. Viņi apgalvo, ka Krievijas karaspēka vadītāji apzināti centās nogalināt un kaitēt pēc iespējas vairāk civiliedzīvotājiem.

Tiek lēsts, ka Ukrainas kara sākumā Mariupoles pilsētas aplenkuma un ieņemšanas laikā gāja bojā 22 000 cilvēku.

Sākoties aplenkumam, civiliedzīvotāji palika bez ūdens, gāzes un elektrības, kamēr gaisa temperatūra noslīdēja līdz 10 grādiem zem nulles.

“Mēs esam redzējuši četras Krievijas uzbrukuma fāzes, sākot ar uzbrukumu civilajai infrastruktūrai, elektrības, apkures un ūdens piegādes pārtraukšanu. Pēc tam tika pārtrauktas humānās palīdzības evakuācijas, tika uzbrukts ceļiem, palīdzība nebija atļauta," sacīja Katriona Mērdoka, “Global Rights Compliance” partnere.

"Trešā fāze bija vērsta uz izdzīvojušo kritisko infrastruktūru, civiliedzīvotāju terorizēšanu, bombardējot palīdzību un ūdens piegādi. Visbeidzot, ceturtajā fāzē, Krievija sāka stratēģiskus uzbrukumus, lai iznīcinātu vai sagrābtu visu atlikušo infrastruktūru,” viņa sacīja.

Dokumentos secināts, ka aplenkuma laikā tika iznīcināti vai bojāti 90 procenti pilsētas veselības aprūpes iestādes un mājas, pārtikas sadales punkti un humānās palīdzības evakuācijas ceļi.

Ņemot vērā Mariupoles nozīmi un centralizēto lēmumu pieņemšanu Krievijā, tūkstošiem civiliedzīvotāju nāvē ir vainojams tās augstākais vadītājs.

"Vainīgi ir Vladimirs Putins un Krievijas militārā vadība," sacīja Mērdoka.

Svarīgākais