Ukrainas kara 838. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:26]

© pexels.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 10. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:26. Daļa no F-16 iznīcinātājiem, kurus rietumvalstis nodos Ukrainai, tiks izvietota ārvalstu aviobāzēs, paziņoja Ukrainas Gaisa spēku Aviācijas pavēlniecības priekšnieks Serhijs Holubcovs.

Pēc viņa teiktā, tieši Ukrainas teritorijā tiks izvietoti tik daudz F-16, kas atbilst apmācīto pilotu skaitam. Pārējie iznīcinātāji tiks turēti rezervē "drošās aviācijas bāzēs" ārzemēs, lai "nebūtu mērķi šeit"

Pēc Holubcova teiktā, šīs lidmašīnas netiks tieši iesaistītas kaujas operācijās, bet gan kalpos, lai aizstātu bojātās lidmašīnas. Tāpat dažas no lidmašīnām atradīsies pilotu un personāla apmācības centros.

21:22. Šī gada maijā Ukrainas enerģētikas sektoram nodarītie zaudējumi pilna mēroga Krievijas iebrukuma rezultātā sasniedza 56,2 miljardi ASV dolāru, atsaucoties uz Kijivas Ekonomikas skolas ziņojumu vēsta medijs "Ukrainska Pravda".

Tiek lēsts, ka tiešie zaudējumi Ukrainas enerģētikas sektoram šomēnes sasniedza vairāk nekā 16,1 miljardu ASV dolāru.

Lielākos zaudējumus radīja elektroenerģijas ražošanas objektu (8,5 miljardi ASV dolāru), pārvades iekārtu (2,1 miljardu ASV dolāru) un naftas un gāzes infrastruktūras (3,3 miljardi ASV dolāru) iznīcināšana.

20:17. Krievijas spēki veikuši triecienu pa dzīvojamo rajonu Harkivas pievārtē, kā rezultātā nopietni bojātas vismaz divas mājas, sociālajos tīklos vēsta pilsētas vadība.

Triecienā ievainoti seši cilvēki. Dažādās vietās pilsētā bojātas dzīvojamās ēkas, garāžas un automašīnas. Skarto vietu apsekošana turpinās.

Glābēji no dzīvojamās ēkas gruvešiem patlaban glābj vēl vienu cietušo. Viņi sazinās ar 75 gadus veco ievainotu vīrieti.

19:11. Ukrainā nepieteiktā vizītē ieradies Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Ollongrena, sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals.

Šmihals Kijivā tikās ar Ollongrenu un pateicās Nīderlandei "par atbalstu Ukrainas pretgaisa aizsardzības stiprināšanā". Puses pārrunāja arī kopīgu ražošanu militārajā jomā, tehnoloģiju apmaiņu, Globālo miera samitu Šveicē un Ukrainas eiroatlantisko integrāciju.

Kā zināms, Ollongrena ir to amatpersonu vidū, kuras aicināja atcelt ierobežojumus Ukrainai Rietumu piegādāto ieroču izmantošanai.

18:02 Palielinājušies Krievijas Federācijas virsnieku zaudējumi - 2024. gada 10. jūnijā kļuva zināms par pulkvežleitnanta Andreja Babkina un bijušā militārā komisāra majora Alekseja Alekseja Čečuļina nāvi.

Vēl viena “krava 200” bija leitnanti Georgijs Borobovs un Sergejs Vigodčikovs, kā arī vecākie virsnieki Jevgēņijs Tisjačins un Jegors Mjagkovs

17:12 Azovas jūrā, neskatoties uz Kerčas šauruma oficiālo slēgšanu, atrodas ārvalstu civilie kuģi. Krievu karaspēka flotes kuģi aiz tiem slēpjas, kā aiz vairogiem, jo nejauša to bojāšana var radīt starptautiskas problēmas. Par to telefonā runāja Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku spīkers Dmitrijs Pletenčuks.

16:08 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noraidījis Krievijas paziņojumus par ciemata sagrābšanu Sumu apgabalā.

"Šorīt Krievijas karogs [Riživkas] ciematā tika iznīcināts, un pašreiz tur nav okupantu," vietnē "Telegram" paziņoja Zelenskis, piebilstot, ka ziņas par ciemata krišanu Krievijas rokās ir Maskavas propaganda.

Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs svētdien paziņoja, ka specvienība ieņēmusi Riživkas ciematu un nodarījusi ievērojamus zaudējumus Ukraina spēkiem.

Tomēr militārie novērotāji ātri vien apšaubīja šo apgalvojumu, lai gan nedēļām ilgi spekulēts, ka Krievija varētu atvērt vēl vienu fronti Sumu apgabalā.

15:25 Savienotās Valstis un Polija izveidojušas Ukrainas komunikācijas grupu, lai palīdzētu Ukrainai cīnīties pret Krievijas dezinformāciju un agresiju informācijas telpā.

Jaunā struktūra darbosies Varšavā, paziņojis ASV Valsts departamenta Globālās iesaistes centrs.

Polijas amatpersonas norādījušas, ka arī Polija kļuvusi par Krievijas slepeno dienestu sabotāžas un citu graujošu pasākumu mērķi.

ASV Valsts departaments paziņoja, ka Ukrainas komunikācijas grupa apvienos sabiedrotos, lai "koordinētu ziņojumus, veicinātu precīzu ziņošanu par Krievijas pilna mēroga iebrukumu, pastiprinātu Ukrainas balsi un atmaskotu Kremļa informācijas manipulācijas".

ASV Valsts departaments norādīja, ka Kremlis "atkārtoti izmanto melus un manipulācijas, lai izplatītu viltus ieganstus savam nepamatotajam iebrukumam, maskētu savus kara mērķus un mēģinātu salauzt pasaules solidaritāti ar Ukrainas tautu".

14:39 Šonakt Ukrainas aizsardzības spēki veica veiksmīgus triecienus vienai iebrucēju zenītraķešu divīzijai S-400 Džankojas apgabalā, kā arī divām ienaidnieka zenītraķešu divīzijām S-300 pie Černomorskojes un Jevpatorijas. Par to ziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Nevienu no mūsu izšautajām raķetēm nepārtvēra ienaidnieka "ļoti efektīva" pretgaisa aizsardzība. norādītajos apgabalos pēc Ukrainas raķešu uzbrukumiem nekavējoties tika pārtraukta S-300/S radaru darbība.

Turklāt, tika konstatēta turpmāka munīcijas detonācija visās trijās Krievijas Federācijas pretgaisa raķešu divīziju sākuma pozīciju zonās.

13:47 Ukrainas miera samitu Šveicē apmeklēs aptuveni 40 pasaules līderi, pirmdien paziņojusi Šveices valdība.

Šveice uz samitu 15.jūnijā Lucernā uzaicināja vairāk nekā 160 valstis un starptautiskās organizācijas.

Šveices prezidente Viola Amherda paziņoja, ka līdz šim saņemti vairāk nekā 90 apstiprinājumi, un aptuveni puse ir no Eiropas valstīm, un aptuveni 50% valstu pārstāvēs valstu vai valdību vadītāji.

Aptuveni 40 valstis pārstāvēs zemāka līmeņa amatpersonas. Pasākumu apmeklēs arī ANO un citu organizāciju pārstāvji.

ASV viceprezidente Kamala Herisa, Francijas prezidents Emanuels Makrons, Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Japānas premjerministrs Fumio Kisida ir starp līderiem, kuri apstiprinājuši ierašanos.

Pēc Ukrainas lūguma organizētās konferences iznākums joprojām nav skaidrs, lai gan Šveice cer uz kopīgu noslēgumu deklarāciju.

Krievija un Ķīna samitā nepiedalīsies.

12:49. Krievija nosūtījusi protesta notu Armēnijai pēc tam, kad Armēnijas vēstnieks Ukrainā un Armēnijas delegācija apmeklēja Buču, vietu, kur krievu armija pastrādāja nežēlīgus noziegumus, un sniedza palīdzību Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

11:32. Krievijas Kurskas apgabala gubernatora pienākumu izpildītājs Aleksejs Smirnovs paziņojis, ka apgabalam uzbrukuši bezpilota lidaparāti, kā rezultātā tika sabojātas divas administratīvās ēkas, vēsta pravda.com.ua.

10:58. Krievijas armijas uzbrukumā Doņeckas apgabalam 9. jūnijā gājis bojā viens cilvēks, ziņo pravda.com.ua.Kopumā pagājušajā diennaktī krievi apšaudījuši Doņeckas apgabala apmetnes astoņas reizes. No frontes līnijas tika evakuēti 39 cilvēki, tostarp pieci bērni.

09:50. Krievijas armija aizvadītajā diennaktī 18 reizes uzbrukusi sešiem pagastiem Sumu apgabalā, izmantojot gan bezpilota lidaparātus, gan mīnas, gan granātas, vēsta pravda.com.ua. Kopumā tika reģistrēti 65 sprādzieni.

08:55. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 519 750 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1190 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7879 tankus, 15 144 bruņutransportierus, 13 644 lielgabalus un mīnmetējus, 1098 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 837 zenītartilērijas iekārtas, 358 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 010 bezpilota lidaparātus, 2278 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 18 618 automobiļus un autocisternas, kā arī 2267 specializētās tehnikas vienības.

07:07. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ziņo, ka šobrīd notiek darbs pie divpusējā drošības līguma ar ASV sastādīšanas, raksta pravda.com.ua. "Šajās dienās mēs arī rūpīgi gatavojam divpusējo drošības līgumu starp mūsu valsti un ASV. Mēs darām visu iespējamo."

Zelenskis norādīja, ka tiek gatavoti arī "jauni līgumi ar Eiropas partneriem".

00:10. Francijas ģenerālštāba komandieris Tjerī Burkhards pagājušajā nedēļā uzaicināja deviņu Rietumu valstu valdības piedalīties starptautiskās koalīcijas apmācību misijā Ukrainā ,raksta pravda.com.

Tiek ziņots, ka uzaicinājums piedalīties apmācību misijā izteikts ASV, Lielbritānijai, Polijai, Nīderlandei, visām Baltijas valstīm, Dānijai un Zviedrijai.