Vairākas Eiropas valstis kļuvušas par "pastāvīgiem" Krievijas dezinformācijas upuriem

© unsplash.com

Francija, Vācija un Polija kļuvušas par "pastāvīgiem" Krievijas dezinformācijas uzbrukumu mērķiem pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām šonedēļ, otrdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) vērtību un pārredzamības komisāre Vera Jourova.

ES pirms Eiroparlamenta vēlēšanām, kas notiek no 6. līdz 9. jūnijam, ir vairākkārt brīdinājusi, ka Krievija pastiprinās dezinformācijas kampaņas šajā valstu blokā.

"Ir trīs lielas valstis, kas pakļautas pastāvīgam uzbrukumam [no Krievijas puses]. Un tās ir Francija, Vācija un Polija," sacīja Jourova, atsaucoties uz Eiropas Digitālo plašsaziņas līdzekļu novērošanas centru (EDMO).

Viņa sacīja, ka notiek "masveidīgāki dezinformācijas uzbrukumi par specifiskiem tematiem". Francijā šie uzbrukumi fokusējas uz šīs vasaras olimpiskajām spēlēm Parīzē, Vācijā tie izmanto bažas par migrāciju un drošību, savukārt Polijā internetā ir parādījies naratīvs par ukraiņu bēgļiem kā "slogu".

Komisāre norādīja uz pagājušajā nedēļā parādījušos Polijas valsts ziņu aģentūras aplamo vēsti par to, ka poļi tikšot mobilizēti karošanai Ukrainā. Varas iestādes to izskaidroja ar Krievijas kiberuzbrukumu.

"Krievijas propaganda ir veidota ar (..) ļoti labām zināšanām par katras valsts jutīgajiem tematiem, par to, kura valsts var labāk uztvert šos naratīvus," sacīja Jourova.

Komisāre runāja ar reportieriem Briselē pēc vizītes ASV, kur viņa tikās ar pasaules lielāko tehnoloģiju uzņēmumu, tostarp "X" un "YouTube", vadītājiem.

Jourova sacīja, ka ir aicinājusi uz '"maksimālu modrību šajās pēdējās dienās" un arī atgādinājusi šiem uzņēmumiem par stingrajiem noteikumiem, kurus paredz ES Digitālo pakalpojumu akts.

Svarīgākais