Eksperti: Roboti - slepkavas var izmainīt kara gaitu Ukrainā

© Pixabay.com

Krievija ir novirzījusi savu militāro uzmanību no bezpilota lidaparātu izmantošanas uz zemes "robotiem", tomēr eksperti uzskata, ka šādiem ieročiem ir maza iespēja gūt ilgtermiņa panākumus, raksta "Fox news".

"Šī ir patiešām sarežģīta problēma," "Fox news" citē Kristoferu Aleksandru, “Pioneer Development Group” analītikas direktoru un ASV armijas veterānu.

"Kontrolēt trāpījumus mērķos ir ļoti sarežģīti - tas ir haoss. Vākt upurus? Jā. Lauzt durvis... jā, bet šādi roboti parasti ir daļēji autonomi vai vadāmi ar tālvadību, taču to izmaksas ir augstas, un tā ir vissarežģītākā tehnoloģiju ziņā, no ražošanas līdz plānošanai.”

Jaunais krievu kamikadzes robots "Scorpion-M", kas ir līdzīgs rotaļlietu sacīkšu auto, pēdējos mēnešos tiek aktīvi izmantots, īpaši Doņeckas apgabalā. Robots var pārvadāt līdz apmēram 25 kg sprāgstvielu un sasniegt grūti piekļūstamas vietas.

Šobrīd Ukraina ir ieguldījusi ļoti lielus līdzekļus pretgaisa aizsardzībā, lai cīnītos pret gaisa bezpilota lidaparātiem, kas nozīmē, ka pastiprināta uzmanība tiek pievērsta debesīm, nevis zemei, un, šķiet, ka šajā aizsardzības plaisā Krievija ir guvusi zināmus panākumus ar “Scorpion-M”.

Tomēr militārais eksperts norādīja, kur slēpjas daļa no problēmas: "Es domāju, ka elektromagnētiskajā spektrā notiek daudz, un, iespējams, kļūst arvien grūtāk lidot un efektīvi vadīt dronus," viņš skaidroja. "Tāpēc atrašanās uz zemes priekšrocība ir tā, ka ir daudz grūtāk iejaukties, jo neviens vēl nav strādājis pie šīs problēmas."

Šo ierīču izmantošanas iespējas pēta arī Ukraina, izmantojot tos jaunos veidos, lai uzbruktu Krievijas pozīcijām, kas ienaidnieku pārsteidz, taču šobrīd perspektīvākais projekts nav paredzēts kaujai - to plānots izmantot ievainoto karavīru evakuācijai.

31. martā izdevums “Forbes” rakstīja, ka krievi Bahmutas drupu teritorijā izmantoja vismaz divus un, iespējams, daudz vairāk mazus kāpurķēžu bezpilota sauszemes transportlīdzekļus ar granātmetējiem.

Šādi transportlīdzekļi galvenokārt tiek izmantoti krājumu papildināšanai, ievainoto evakuācijai un mīnu izlikšanai. Aprīlī Krievija demonstrēja uz zemes izvietotu bezpilota lidaparātu mīnu likvidēšanai, kas aprīkots ar UR-83P instalāciju.

Pasaulē

Somija plāno jau nākamnedēļ piedāvāt profilaktisku vakcināciju pret putnu gripu atsevišķai sabiedrības grupai, kas strādā ciešā saskarē ar dzīvniekiem, 25. jūnijā paziņoja veselības aizsardzības iestādes. Tādējādi Somija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli.

Svarīgākais