Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 121. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:59]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 24. jūnijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:59. Krievijas iebrukuma dēļ Melnajā jūrā gājuši bojā vairāki tūkstoši delfīnu, atsaucoties uz biologa Ivana Ruseva teikto, vēsta pravda.com.ua.

21:35. Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvs līdzstrādnieks brīdināja, ka Londona būs pirmā pilsēta, kas tiks bombardēta kārtējā pasaules kara gadījumā, atsaucoties uz "Sky News", vēsta pravda.com.ua. Vairāk šeit.

20:09. BBC turpina apzināt tos Krievijas karavīrus, kas krituši Ukrainā. Krievija šo informāciju slēpj. BBC nosaucis 4010 karavīru vārdus, sakot, ka šis ir nepilnīgs zaudējumu saraksts, taču savāktā informācija ļauj analizēt, kas notiek ar Krievijas armiju kara laikā. Vairāk nekā 17% bojāgājušo ir virsnieki, vēsta lsm.lv.

18:57. Glastonberijā, vienā no pasaules vadošajiem mūzikas festivāliem, demonstrēta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska video uzruna. Ukrainas prezidents lūdza skatītājus "izplatīt patiesību par karu, ko iesāka Krievija". Turklāt viņš aicināja klātesošos izdarīt spiedienu uz visiem viņiem zināmajiem politiķiem, lai tie palīdzētu atjaunot mieru Ukrainā, vēsta lsm.lv.

17:12. Kremlis plāno teroraktus Baltkrievijā, lai iesaistītu to karā ar Ukrainu, atsaucoties uz Ukrainas izlūkdienestu ziņo pravda.com.ua.

16.20. Ukrainas Aizsardzības ministrija atteikusies komentēt Haidaja paziņojumu par atkāpšanos no Severodoneckas, norādot, ka informācija par Ukrainas armijas vienību atrašanās vietu nav izpaužama.

"Informācija par to, vai Ukrainas Bruņoto spēku vienības atrodas konkrētā rajonā, arī Severodoneckā, ir slepena. (..) Es vēlētos ļoti lūgt koncentrēties uz informāciju, kuru sniedz Ukrainas [Bruņoto spēku] Ģenerālštābs un Aizsardzības ministrija," brīfingā Kijivā sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Oleksandrs Motuzjaniks.

15.32. Krievijas uz laiku okupētajās Ukrainas teritorijās tiek nolaupīti Ukrainas karavīru radinieki, tostrap bērni, atsaucoties uz Ukrainas Galveno izmeklēšanas pārvaldi, vēsta fakty.com.ua.

14.23. Ukrainas armija pamet Severodencku, vēsta pravda.com.ua.

13:10. Krievijas okupētajā Ukrainas dienvidu pilsētā Hersonā piektdien sprādzienā nogalināts kolaborants Dmitro Savlučenko, kas vadīja okupantu izveidotās administrācijas ģimenes, jaunatnes un sporta lietu departamentu, paziņojis Ukrainas izveidotās Hersonas apgabala administrācijas vadītāja padomnieks Serhijs Hlaņs.

"Mūsu partizāniem ir vēl viena uzvara - nogalināts Hersonas okupācijas administrācijas "ģimenes, jaunatnes un sporta lietu departamenta" vadītājs Dmitro Savlučenko," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Hlaņs.

"Prokrieviskais aktīvists un kolaborants no rīta tika uzspridzināts automobilī vienā no Hersonas pagalmiem. Tā būs ar katru nodevēju," viņš piebildis. Mediji vēsta, ka sprāgstierīce bijusi ievietota Savlučenko automašīnā. Nav ziņu, ka sprādzienā vēl kāds būtu cietis

12:36. Eiropas Savienības valstu līderi ir vienojušies par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un Moldovai. Daudzi to dēvē par vēsturisku brīdi. Ir skaidrs, ka šobrīd politiķi vēlas sūtīt abām valstīm, kā arī Gruzijai, uzmundrinājuma signālu, bet līdz pilntiesīgai dalībai vēl tāls ceļš ejams. Tostarp būs nepieciešamas reformēt arī Eiropas Savienību, lai tā spētu uzņemt jaunas valstis, vēsta lsm.lv.

11:27. Krievijas armija karā ar Ukrainu zaudējusi jau 34 530 karavīrus, atsaucoties uz Ukrainas ģenerālšābu, vēsta pravda.com.ua.

10.03. "Ukrainas Bruņotajiem spēkiem būs jāatkāpjas no Severodoneckas. Mūsu aizstāvji jau saņēmuši pavēli," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

"Rašisti gandrīz sagrāvuši Severodonecku, iznīcināta visa kritiskā infrastruktūra, nodarīti postījumi 90% pilsētas, 80% dzīvojamo ēku būs jānojauc, jo tās nav iespējams atjaunot," piebildis Haidajs.

09.11. Kara izpētes institūta (ISW) analītiķu aprēķini liecina, ka Krievijas armija tuvāko nedēļu laikā apturēs ofensīvu, kas ļaus Ukrainas aizstāvjiem sākt pretuzbrukumus.

08.23. ASV nosūtīs Ukrainai bruņojumu vēl par 450 miljoniem dolāru, ceturtdien paziņoja Baltais nams.

Jaunajā militārās palīdzības paketē būs četras augstas mobilitātes reaktīvās zalves iekārtas HIMARS, 36 000 artilērijas šāviņi, 18 transportlīdzekļi artilērijas iekārtu vilkšanai, 1200 granātmetēji, 2000 ložmetēji, 18 jūras un upju patruļkuģi, kā arī rezerves daļas.

06.55.Šodien pēcpusdienā no Donbasa uz Ļvivu plānots palaist evakuācijas vilcienu, vēsta pravda.com.ua.