Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 120. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:45]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 23. jūnijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.45. Kijivā aizturēti vairāki diversanti. Pie viņiem atrastas galvaspilsētas dzelzceļa infrastruktūras fotogrāfijas, atsaucoties uz Ukrainas ģenerālštābu, vēsta pravda.com.ua.

22.54. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, komentējot ES dalībvalstu līderu lēmumu par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, sacīja, ka tas ir viens no svarīgākajiem lēmumiem pēdējo 30 gadu laikā.

22.07. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien vienojušies par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un Moldovai, tādējādi izrādot solidaritāti ukraiņiem to cīņā pret Krievijas agresiju, paziņojis Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

20.37. Par spīti Kijivas protestiem, Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotāji ceturtdien apstiprinājuši, ka 2023.gada izrāde Krievijas iebrukuma dēļ nevarēs notikt Ukrainā.

Šogad starptautiskajā dziesmu konkursā uzvarēja Ukrainas pārstāvji - grupa "Kalush Orchestra" - ar dziesmu "Stefania".

Taču 17.jūnijā Eiropas Raidsabiedrību savienība (EBU) paziņoja, ka Ukraina nevarēs uzņemties konkursa namatēva pienākumus. Šis paziņojums izsauca fanu sašutumu visā Eiropā, un Ukrainas valdība pieprasīja tā pārskatīšanu.

20.05. Ukrainas armija Luhanskas apgabalā apturējusi krievu uzbrukumu pie Lisičanskas, pretinieks cietis zaudējumus un bijis spiests atkāpties, ceturtdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Apturēts ienaidnieka uzbrukums arī pie Borivskas, bet pie Raioleksandrivkas kaujas turpinās.

Turpinās arī kaujas par kontroli pār Severodonecku.

19:08. Reaģējot uz Krievijas karu pret Ukrainu, Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien apstiprināja regulu, kuras mērķis ir jau pirms ziemas iestāšanās atjaunot Eiropas stratēģiskās gāzes rezerves, lai garantētu energoapgādes drošību.

18.04. Eiropas Komisija (EK) precizēs savus norādījumus par sankcijām pakļauto preču tranzītu no Krievijas uz Kaļiņingradas apgabalu, ceturtdien paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Viņš pavēstījis, ka tiksies ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu, kas viņu varētu iepazīstināt ar skaidrojuma projektu.

Nausēda paudis cerību, ka paskaidrojumi drīzumā tikšot publicēti.

Lietuvas prezidents atteicies komentēt dokumenta saturu, jo nevēlas komentēt dokumentus, kas nav vēl publicēti un par kuriem paredzamas diskusijas.

17.08. Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien pieņēma rezolūciju, ar kuru aicina Eiropas Savienības (ES) līderus nekavējoties piešķirt Ukrainai un Moldovai ES kandidātvalsts statusu, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Minētā rezolūcija tika pieņemta ar 529 balsīm "par", 45 "pret" un 14 deputātiem atturoties.

16.28. Čehijas premjerministrs Petrs Fiala trešdien apsūdzēja Krieviju, ka tā īsteno ekonomisku karu pret Eiropu tandēmā ar savu iebrukumu Ukrainā.

Krievijas mērķis ir vājināt un destabilizēt demokrātiskas valstis, sacīja Fiala televīzijas pārraidītā runā.

15.10. Ukrainā no ASV ieradušās pirmās reaktīvās zalves iekārtas "HIMARS", ceturtdien tviterī paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs.

""HIMARS" ieradušies Ukrainā. Paldies manam amerikāņu draugam un kolēģim Pentagona vadītājam Loidam Ostinam III par šiem varenajiem instrumentiem," raksta Reznikovs.

14.01. Lielbritānija ceturtdien paziņojusi par jaunām tirdzniecības sankcijām pret Krieviju.

Saskaņā ar valdības tīmekļa vietnē publicēto informatīvo paziņojumu eksportētājiem Krievijai turpmāk aizliegts pārdot virkni preču un tehnoloģiju, cita starpā lidmašīnu degvielu, kā arī sterliņu mārciņu un eiro banknotes.

13.17. Eiropas Savienības (ES) galvenās institūcijas liegušas ieeju savās telpās lobistiem, kas pārstāv Krievijas intereses.

Lēmums attiecas uz visiem reģistrētajiem Krievijas interešu pārstāvjiem, kuriem līdz šim bijusi pieeja ES institūciju ēkām, lai tiktos ar komisāriem, EP deputātiem vai viņu biroju darbiniekiem.

Šis lēmums pieņemts, īstenojot sesto sankciju paketi pret Maskavu, kas apstiprināta, reaģējot uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Šī sankciju pakete cita starpā paredz aizliegumu sniegt Krievijai sabiedrisko attiecību un konsultāciju pakalpojumus.

12.12. Krievu hakeri izvērš plaša mēroga kiberuzbrukumus Ukrainas sabiedrotajiem Rietumos, trešdienas vakarā brīdinājis ASV tehnoloģiju lieluzņēmums "Microsoft".

Hakeri, piemēram, uzbrūk NATO dalībvalstu valdību datortīkliem, norāda uzņēmums.

Lai gan galvenais uzbrukumu mērķis ir ASV, "Microsoft" eksperti ārpus Ukrainas konstatējuši kiberuzbrukumus 128 organizācijām 42 valstīs.

11.27. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 34 430 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1504 tankus, 3632 bruņutransportierus, 756 lielgabalus, 240 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 99 zenītartilērijas iekārtas, 216 lidmašīnas, 183 helikopterus, 620 bezpilota lidaparātus, 137 spārnotās raķetes, 2548 automobiļus un autocisternas, 14 kuģus un ātrlaivas un 60 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10.54. Ukrainas armija sašāvusi vēl vienu Čūsku salā izvietoto pašgājēju zenītartilērijas iekārtu "Pancir S1", ceturtdien ziņo operatīvais štābs "Dienvidi".

Saskaņā ar Ukrainas armijas izlūkdienesta datiem krievi Čūsku salā ir izvietojuši zenītartilērijas apakšvienības, trīs daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, ātrlaivu grupu un īpašo uzdevumu vienības.

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirilo Budanovs uzsvēris, ka operācija pret krievu kontingentu Čūsku salā tiks turpināta, kamēr sala tiks pilnībā atbrīvota no iebrucējiem.

10:20. Lielbritānijas militārais izlūkdienests uzskata, ka Krievijas armijas virzīšanās uz priekšu Ukrainā tuvākajos mēnešos palēnināsies, jo tā izsmeļ savus resursus, intervijā vairākiem Eiropas laikrakstiem paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Izteikumos, kurus trešdien publicēja Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung", Džonsons sacīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina karaspēks virzās uz priekšu Donbasā, radot postījumus, bet zaudējot daudz karavīru un ieroču.

09.00. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien un rīt piedalīsies Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju sanāksmē, Eiropadomē, kurā lems par ES kandidātvalstu statusa piešķiršanu Ukrainai un Moldovai.

Eiropadomē līderi turpinās diskusiju arī par dažāda veida atbalstu Ukrainai, kā arī spriedīs par veidiem, kā turpināt spiediena izdarīšanu uz Krieviju, lai tā pārtrauktu karadarbību Ukrainā.

00.10. Ukraina jau ir pārsteigusi pasauli un noteikti uzvarēs Krievijas uzsāktajā karā, trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sarunā ar Kanādas augstskolu studentiem.

"Mēs jau esam pārsteiguši pasauli. Mēs apvienojāmies, lai paveiktu neiespējamo. Mēs noteikti uzvarēsim, lai gan neviens to negaidīja. Pašu mierīgas, brīvas un demokrātiskas nākotnes labad. Un tie būs citi laiki," sacīja Zelenskis.