Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 119. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:40]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 22. jūnijā. Ukraina jau ceturto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.40. Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdē 23. jūnijā balsos par regulu, kas liks paātrināt Eiropas gāzes rezervju papildināšanu, ņemot vērā Krievijas īstenoto karu Ukrainā. EP preses sekretārs Jānis Krastiņš pavēstīja, ka jaunajā regulā, par kuru jau panākta vienošanās ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, noteikts, ka līdz 2022.gada 1.novembrim gāzes krātuves obligāti jāpiepilda vismaz par 80%, bet dalībvalstīm un operatoriem jācenšas sasniegt 8% atzīmi.

22:35. Jau otro dienu Mariupoli pamet Krievijas tehnikas vienību kolonnas, vēsta pravda.com.ua.

21:53. Ukrainas izlūkdienests ir pārliecināts, ka Baltkrievija negatavojas iebrukt Ukrainā, vēsta pravda.com.ua.

19:51Ukrainai nepieciešama milzīga finansiālā palīdzība, lai atjaunotu Krievijas iebrukumā izpostīto valsti, trešdien atzina Vācijas kanclers Olafs Šolcs, uzsverot, ka šim nolūkam būs vajadzīgs jauns Māršala plāns. Runājot Bundestāgā, Šolcs sacīja, ka uzaicinājis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski piedalīties šomēnes paredzētajā G7 samitā, lai "vienotos par to, kā šāds "Māršala plāns" Ukrainai varētu izskatīties", Ukrainas atjaunošanas plānam kā piemēru minot ASV atbalsta plānu pēckara Rietumeiropas atjaunošanai.

18:43. Baltkrievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi par mobilizācijas mācībām, kurās iesaistīti Gomeļas reģiona kara komisariāti Ukrainas pierobežā. Trešdien sāktie manevri turpināsies līdz 1. jūlijam, vēsta zinasTV3.

17:27. Ukrainas Hersonas apgabalā noticis atentāts pret Čornobajivkas ciema okupācijas administrācijas vadītāju Juriju Turuļovu, pavēstīja Hersonas apgabala kara administrācijas vadītāja padomnieks Serhijs Hlaņs. "Uzspridzināta automašīna, bet kolaborants nav cietis," ziņu aģentūra "Ukrinform" citē Hlaņa teikto. Kā vēsta Krievijas propagandas organizācija "RIA Novosti", Turuļovs guvis vieglus savainojumus. Pirmdien Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka aicināja Hersonas apgabala iedzīvotājus pamest okupētās teritorijas, lai Ukrainas armijas pretuzbrukumu padarītu vieglāku.

16:15. "Reportieri bez robežām" uzskata, ka Ukrainas žurnālistam un fotogrāfam Maksam Levinam un viņa draugam, karavīram Oleksijam Černiševam Krievijas karavīri nāvessodu sodījuši apzināti netālu no Kijevas, iespējams, pēc pratināšanām un spīdzināšanas, vēsta pravda.com.ua.

14:55. Krievija varētu izmantot provokācijas saistībā ar Kaļiņingradas apgabala tranzīta ierobežojumiem, tomēr Lietuva un sabiedrotie NATO seko līdzi situācijas attīstībai reģionā un ir gatavi reaģēt, trešdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. "Ja militāros spēkus vada, es atvainojos, stulbeņi, protams, ka var gaidīt jebko, tomēr mēs esam reālistiski, mums ir sabiedrotie, mēs redzam kopainu Baltijas jūrā, mēs zinām pasākumus, kurus varam izmantot. Tādēļ šajā gadījumā par mūsu iespējām esmu mierīgs," Anušausks trešdien teica žurnālistiem Lietuvas Seima ēkā, atbildot uz jautājumu, vai Krievijas draudi par nopietnām sekām Lietuvai ir tikai tukši vārdi. "Protams, ja otra puse izmanto provokācijas, kas ir iespējams, mēs to nevarēsim paredzēt," atzina Lietuvas aizsardzības ministrs.

13.47. Krievijas spēki izšāvuši septiņas raķetes uz Mikolajevas pilsētu, "Telegram" informē Vitālijs Kims, Mikolajevas apgabala militārās pārvaldes vadītājs.

13.04. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis dienu pirms Eiropadomes sarunājies ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), pateicoties par Latvijas atbalstu piešķirt Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu Ukrainai. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Zelenskis atzīmē, ka šis lēmums ir svarīgs Ukrainai un visai Eiropai.

12.37. Polijai un Latvijai kopīgi jāturpina politiskais un diplomātiskais spiediens pret Krieviju un jāsniedz viss iespējamais atbalsts Ukrainai, uzskata Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

11.45. Krievija, pēc visa spriežot, gatavojas tam, lai mēģinātu pārsviests uz Donbasu lielu skaitu rezerves apakšvienību, teikts jaunākajā Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūkinformācijas apkopojumā.

Donbasā turpinās spēcīgas apšaudes, jo Krievija cenšas aplenkt Severodoneckas rajonu caur Izjumu ziemeļos un Popasni dienvidos, teikts paziņojumā.

10.11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 34 230 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1496 tankus, 3614 bruņutransportierus, 752 lielgabalus, 239 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 99 zenītartilērijas iekārtas, 216 lidmašīnas, 182 helikopteru, 614 bezpilota lidaparātus, 137 spārnotās raķetes, 2543 automobiļus un autocisternas, 14 kuģus un ātrlaivas un 60 specializētās tehnikas vienības.

09.14. Krievijas dabasgāzes giganta "Gazprom" lēmums samazināt dabasgāzes piegādes Eiropai ir Maskavas īstenots uzbrukums, otrdien paziņoja Vācijas ekonomikas ministrs Roberts Hābeks.

"Dabasgāzes piegāžu apjoma samazināšana pa cauruļvadu "Nord Stream" ir pret mums vērsts uzbrukums, pret mums vērsts ekonomisks uzbrukums," norādīja Hābeks.

07.09. Ukrainas armija, apšaudot Čūsku salu, iznīcinājusi krievu pašgājēju zenītartilērijas iekārtu "Pancir S1", kā arī radiolokācijas staciju un automobiļus, trešdien ziņo operatīvais štābs "Dienvidi".

06.29. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien atkārtoti aicinājis Eiropas Savienību, cik ātri vien iespējams, vērst pret Krieviju septīto sankciju paketi.

"Krievijai jāizjūt pieaugošs spiediens par kara turpināšanu un par savu agresīvo, antieiropeisko politiku," uzsvēra Zelenskis, piebilstot, ka Ukrainai savukārt steidzami nepieciešamas ieroču piegādes.

05.43. Ukrainas Iekšlietu ministrijas darbinieki pagājušajā nedēļā aizturēja vairāk nekā 20 iespējamus diversantus, un apmēram 10 no viņiem tika aizturēti Kijivā, televīzijā paziņoja iekšlietu ministra pirmais vietnieks Jevhens Jenins.

04.51. ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends otrdien Ukrainas apmeklējuma laikā paziņoja, ka tiks izveidota grupa Krievijas kara noziegumu Ukrainā izmeklēšanai, kuru vadīs par "nacistu mednieku" iesauktais Eli Rozenbaums.

Grupas sastāvā būs eksperti cilvēktiesību pārkāpumu un kara noziegumu izmeklēšanā.

03.41. Krievijas pilna apjoma iebrukumā Ukrainā ir sagrauti 20-30% Ukrainas infrastruktūras, paziņoja Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs intervijā Francijas laikrakstam "Le Monde".

Kara gaitā ir sagrauti ceļi, tilti, ostas, dzelzceļš un lidostas.

00.10. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons izteicies, ka piekāpšanās Putinam nenovedīs ne pie kā cita kā tikai pie katastrofas, vēsta pravda.com.ua.